- Jeg har et polsk vidunder som vasker og fikser så alt skinner!

Nesten alle polske hushjelper i privatmarkedet i Oslo sier de jobber svart. Du er en stor del av problemet.

renholder

Veronica Olecy betaler sin skatt til Norge. Hun får stadige tilbud om å ta oppdrag svart.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

«Jeg har vaskehjelp annenhver uke. Et polsk vidunder som vasker og fikser så alt skinner! I love her!!!!! Hun skifter på sengene, skrubber badekaret mye bedre enn jeg noengang greier, vasker hele leiligheten og er superbillig (100 kr timen - er hos meg i tre timer)».

«Jeg har en dame fra Polen. Hun er supernøye og flink. (…) Hun vasker en dag i uka og vi betaler 100 kroner svart».

«Bor i Oslo og har to polakker her hver uke. Betaler de mellom 600-800 kr pr. gang (hus 260 kvm). Svart. Vi har brukt disse i mange år og synes de er helt utrolig flinke. (…). PS. Man blir rett og slett lykkeligere av vaskehjelp ;-)».

Innleggene om polske vaskehjelper har ligget på forskjellige norske diskusjonsforum i årevis. De illustrerer det skattekrimenheten i Skatt Øst og lederen for finanskomiteen på Stortinget mener: Ola og Kari Nordmann er en stor del av problemet når vi skal få bukt med svart arbeid i Norge.

Les også: Over 28.000 polakker betalte ikke skatt i fjor
Les også: «Oleg» trodde han betalte skatt. Så fikk han et brev fra skattekontoret.
Les også: Avslørte skattesnusk for en halv milliard

Og problemet er massivt, også på hjemmemarkedet. Problemet er dessuten så utbredt at folk som bruker svart hjelp til oppussing eller renhold i mange tilfeller ikke engang forsøker å holde det skjult.

I dag avslørte NRK at 28 027 av 43 982 som står oppført i skattelistene som ble offentliggjort i dag ikke har betalt skatt i 2010. Skattedirketoratet sier at det kan være naturlige forklaringer på en del av disse.

De sier også at mye av det må forklares med svart arbeid.

– Nesten alle jobber svart

Jon Horgen Friberg

Jon Horgen Friberg, FAFO

Foto: FAFO

Samtidig med offentliggjøringen av skattelistene publiserte FAFO en undersøkelse blant polske arbeidere som jobber i Oslo. I undersøkelsen sier nær 60 prosent av de polske hushjelpene at de jobber svart. Det inkluderer både dem som jobber i et firma i renholdsbransjen, og hushjelper som jobber på privatmarkedet.

– På hjemmemarkedet sier nesten alle at de jobber svart, sier Line Eldring i FAFO.

Det er hun og kollega Jon Horgen Friberg som har laget rapporten. Han sier timeprisen er et signal om mulig skatteunndragelse.

– En timelønn på rundt 100 kroner per time for at noen skal komme hjem til deg for å male eller vaske stua di, det er så lavt at det helt umulig å skulle betale skatt av det og leve normalt i Norge, sier Friberg.

Hvit renholder får svarte tilbud

Renholder Veronica Olecy at nordmenn mer enn gjerne vil ha gjort jobben svart. Den polske 26-åringen har jobbet hvitt for Oslo Renholdskompani i over to år, men opplever likevel at nordmenn ber om en tjeneste under bordet.

– Jeg har flere ganger blitt spurt om jeg kan ta en svart jobb for en lavere pris av nordmenn som kontakter meg. Da sier jeg at det er helt uaktuelt, sier Olecy før hun legger til:
– Jeg jobber bare hvitt. Jeg synes ikke det er riktig at de skal gjøre slik.

Problemet er imidlertid at sjansen for å bli tatt for skattesnusk ved bruk av svart arbeidskraft hjemme, er nesten lik null.

Direktør i skattekrimenheten i Skatt sør, Jan-Egil Kristiansen

Direktør i skattekrimenheten i Skatt sør, Jan-Egil Kristiansen

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Det sier avdelingsleder Jan-Egil Kristiansen i Skattekrimenheten ved Skatt Øst.

Les også: Avslørte skattesnusk for en halv milliard

Han sier sakene er vanskelige og ressurskrevende å oppdage, og at prioritering av denne type saker ville måttet ta fokus fra andre og grovere skattesviksaker.

Dermed er det nærmest fritt frem for dem som ønsker å bryte skatteloven.

– Hvis vi kunne få flere som ble tatt, og på den måten statuert flere eksempler, så tror jeg det ville hjelpe, sier Kristiansen.

Det skal nemlig mer til enn bare en kampanje for å få bukt med problemet.

– Moralkampanjer har jeg ikke noen tro på. Alle vet vel at det er alvorlig og at det er store konsekvenser med skattesvik. Likevel fortsetter man å gjøre det. Dette er skatteunndragelse, det er vinningskriminalitet, og da er det til slutt oppdagelsesfaren som er utslagsgivende. Når den er så lav som den er, forholder ikke folk seg til lovbruddet på samme måte som dersom det var stor fare for å bli tatt, sier avdelingslederen.

– Folk sniker jo på trikken for 20 til 30 kroner. Selv folk med forholdsvis god råd.

Svart arbeid eller lavere skatt

Torgeir Micaelsen

Torgeir Micaelsen, Ap

Foto: Knut Falch

Torgeir Micaelsen, lederen i finanskomiteen på Stortinget, sier nordmenn som bruker svart arbeidskraft må skjerpe seg. Han sier bruk av svart arbeid velter en større del av skattebyrden over på vanlige lønnsmottakere som velger å leve lovlydig.

– Legger du sammen alle de enkelte beslutningene fra enkeltpersoner så blir det store beløp. Det er ikke tvil om at det da er alle de andre som betaler skatt som må betale regningen. Hadde alle gjort opp for seg og vi hadde fått bukt med dette problemet tror jeg vi kunne redusert skatten for eksempel skatten folk betaler på lønn betydelig.

Det er penger som velferdskassen skal bruke til utbygging og vedlikehold av veier, helsetjenester til eldre, skoler, pensjon og alle andre velferdsgoder fellesskapet i Norge nyter godt av.

– Så har vi det moralske ansvaret. Dét ligger vel så mye hos den som betaler svart som det ligger hos den som utfører arbeidet. Det er ikke noe tvil om at nordmenn, som en av de mest kjøpesterke befolkningene i Europa, bør gå foran og vise at vi bør betale skatt og avgift også på arbeid i hjemmet, sier Micaelsen.