NRK Meny
Normal

– Ingen løsning på oljekrisen

Deltakerne på OPECs hastemøte om oljekrisen har ikke klart å finne ut hvordan de kan stanse den dramatiske prisstigningen på olje.

Krisemøte i OPEC

Indonesias energiminister Purnomo Yusgiantoro ankommer OPECs krisemøte i Saudi-Arabia.

Foto: MARWAN NAAMANI / AFP

Organisasjonen for oljeproduserende land, OPEC holder i dag krisemøte i Jeddah i Saudi-Arabia om den skyhøye prisen på olje.

I et utkast til et kommuniké, som skal legges fram senere søndag, står det ingen forslag til spesifikke tiltak for hvordan man kan få oljeprisene ned igjen.

Det opplyser en anonym kilde som har lest dokumentet, til nyhetsbyrået Reuters.

- Ikke mer olje fra Norge

Det er ventet at landene som deltar vil bestemme seg for å øke produksjonen av olje, i håp om å senke prisen.

Liv Monica Stubholdt

Statssekretær i Olje- og energidepartementet Liv Monica Bargem Stubholdt vil ha oversikt over oljereservene i verden.

Foto: Tore Berntsen / Tore Berntsen.

Statssekretær i Olje- og energidepartementet Liv Monica Bargem Stubholdt deltar på møtet. Hun sier Norge ikke har mulighet til å produsere mer olje.

- Norge produserer maksimalt av det som er utbygd. Det er hovedsaklig de arabiske landene som eventuelt må øke produksjonen, sier hun til NRK.

Etterlyser oversikt

Stubholdt er opptatt av at man må lage en detaljert oversikt over oljereservene i verden.

- Når man ikke vet hvor mye som finnes, må man operere med sikkerhetsmarginer. Det driver prisen opp, sier hun.

Saudi-Arabia har tidligere kunngjort at landet om kort tid vil øke sin egen oljeproduksjon. Saudiaraberne har også oppfordret de øvrige OPEC-landene om å gjøre det samme.

Oppfordringen går først og fremst Kuwait og De forente arabiske emirater, som begge har kapasitet til raskt å pumpe opp mer olje.

Vil ikke øke produksjonen

Det er store motsetninger internt i OPEC på hvordan priskrisen best kan løses. OPEC-president Chakib Khelil sier oljekartellet ikke vil øke produksjonen.

– Prisen på olje har ikke sammenheng med etterspørsel og tilgang, sa han søndag.

Kuwaits oljeminister på sin side kunngjorde at OPEC-medlemmene ikke vil nøle med å øke produksjonen dersom markedet krever det.

Ulike forklaringer

Det er også delte meninger om hva som er grunnen til at oljeprisen har doblet seg på ett år. Flere OPEC-medlemmer mener prisøkningen skyldes spekulasjoner, den svake dollarkursen og politisk ustabilitet.

USA er skeptisk til disse forklaringene, og mener i stedet at krisen skyldes at etterspørselen er større enn tilgangen på olje.

Saudi-Arabia innkalte til krisemøtet 6. juni, da oljeprisen steg til sitt høyeste nivå hittil, nesten 140 dollar fatet. Fredag lå prisen på 134,6 dollar per fat.