Sjeføkonom advarer mot langvarig nedgang: – Illevarslende for boligmarkedet

Etter to måneder med kraftig nedgang i boligprisene, tror sjeføkonom Steinar Juel på et flere år langt prisfall – som selv ikke førstegangsetablere vil dra nytte av.

Boliger

TRÅTT: Flere forhold taler for en langvarig prisnedgang på boliger, ifølge ekspertene.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– To måneder med så stort fall er illevarslende. Det kan se ut til at vi har en stor fare for at vi får et fall på mellom fem og ti prosent neste år, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til NRK.no.

Selgerne får «overreaksjon»

I dag kom tallene som på forhånd var solgt inn som «skjebnetall» for den videre utviklingen i boligmarkedet etter det kraftige fallet på 1,4 prosent i september. Resultatet var et enda kraftigere fall, denne gang på 1,5 prosent.

Det hjalp heller ikke å korrigere tallet for sesongvariasjoner – prisene var fortsatt 0,8 prosent lavere enn prisutviklingen som er vanlig for oktober. Boligprisveksten de siste tolv månedene er den svakeste siden 2003, altså før finanskrisen i 2008.

Bransjen selv forventer at fallet fortsetter også i årets to siste måneder. Men ifølge Juel tyder mye på at det kan bli langt mer langvarig enn som så.

– Når man først får denne utviklingen, kommer den til å vare en stund. Dette er ikke et kortsiktig blaff. Vi må nok regne med et svakt boligmarkedet i noen år, sier han.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea

– IKKE BLAFF: – Når man først får denne utviklingen, kommer den til å vare en stund. Dette er ikke et kortsiktig blaff, sier sjeføkonom Steinar Juel.

Foto: Knut Falch / Scanpix

Det er flere grunner til de mildt sagt dempede forventningene til boligprisene:

  • Prisfall gjør trolig at det hoper seg opp med boliger som ikke blir solgt, dermed blir det færre budkriger
  • Mange kan havne i en situasjon hvor de sitter med to boliger etter å ha kjøpt først og deretter er villig til å ta lavere pris fordi de må kvitte seg med boligen raskt, en såkalt overreaksjon
  • Det skjerpede kravet på egenkapital står ved lag og gjør at færre får lån
  • Det er i tillegg skjerpede kapitalkrav til bankene
  • Vi ser generelt en svakere vekst i norsk økonomi, både i sysselsetting og og omsetningen i varehandel og bygningsbransjen

Avviser krakk

– Vi må heller ikke glemme at prisnivået har vært overdrevet høyt i utgangspunktet, sier Juel.

Han avviser likevel at vi ser konturene av et boligkrakk, og at folk kan frykte liknende tilstander som mange har gjort i de økonomisk kriserammede landene i Europa.

– Fem til ti prosent nedgang er mye, men ikke krakk. Vi kommer ikke til å se så ille tilstander som Spania og Irland, for eksempel. Men det er jo gjort analyser i regi av IMF som antyder at boligprisene er opp mot 40 prosent for høye. Vi tror det er litt i drøyeste laget, men de har nok vært mellom 20 og 30 prosent for høye, sier han.

Ifølge det siste såkalte boligmeteret til Eiendomsmegler 1 har andelen nordmenn som frykter prisnedgang på boliger økt fra fem prosent i februar, til 31 prosent nå.

Sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce

SELVFORSTERKENDE FRYKT: – Det viser seg som regel at når folk venter nedgang, da skjer det nedgang, sier analytiker Eric Bruce.

Foto: Tor Helge Haugland / NRK

– Dette er en betydelig endring i prisforventning, og vi må helt tilbake til finanskrisen vinteren 2008/09 for å finne tilsvarende situasjon. Den gang varte nedgangen i boligmarkedet i litt over et halvt år. Det er ikke utenkelig at vi vil kunne oppleve det samme nå., sier administrerende direktør i Eiendomsmegler 1, Odd Nymark.

Sjefanalytiker Erik Bruce tror en slags selvforsterkende frykt kan bre seg i boligmarkedet. Alle sitter på gjeredet og venter, man er redd for å by over prisantydning, og man er redd for å selge under prisantydning. Andelen som tror på oppgang har falt markant, fra 60 prosent til 28 prosent man ikke har sett liknende til siden finanskrisen for fem år siden.

– Ikke fritt frem for de unge

– Det viser seg som regel at når folk venter nedgang, da skjer det nedgang, sier han til NRK.

De siste to årene har spesielt én gruppe vært i fokus i boligpolitikken, nemlig førstegangskjøperne. De har både slitt med å få finansiering på grunn av strenge krav til egenkapital, og de har slitt med å nå opp i budrunder preget av ville galopper. At denne nå ser ut til å temmes markant betyr ikke nødvendigvis at det nå er de unges tur til å slå seg løs.

– I og for seg kan det være lettere å komme inn, men nedgangen kommer til å vare i mange år. Ungdom som kun har et pars års perspektiv på boligkjøpet bør ikke gå inn og kjøpe hybel til studietiden nå, advarer han.

Styreleder Ragnhild Haaning i Eiendomsmeglerforetakenes forening advarer også mot å tro at det nå er fritt frem for de som har slitt til nå.

– Førstegangskjøperne har utfordringer på flere fronter. Selv om vi nå ser en nedgang, vil vi fortsatt kunne se høyere priser, og bankene har strenge egenkapitalkrav. Det er ikke lett nå, og det har ikke vært det på flere år.

Det er likevel noen fordeler med de varslede lunkne tidene i boligmarkedet.

– Man kan bruke god tid på å sikre seg det man vil ha til en lavest mulig pris, sier Bruce.