NRK Meny
Normal

– Ikke trykk på denne knappen

Microsoft advarer brukere av Windows XP mot å trykke på F1-knappen på grunn av et sikkerhetshull.

F1-knapp

Får du beskjed om å trykke på denne knappen, ikke gjør det.

Foto: Helge Carlsen / NRK

F1-knappen øverst til venstre på tastaturet brukes vanligvis for å hente opp hjelpemenyen i Microsofts operativsystem Windows.

Men i disse dager kan knappen i visse tilfeller føre til mer skade enn nytte, skal vi tro en sikkerhetsadvarsel som selskapet har sendt ut.

Sikkerhetshull

En sårbarhet i det snart ni år gamle operativsystemet Windows XP kan føre til at nettkriminelle med uærlige hensikter får tilgang til maskinen din, ifølge Idg .

Når brukerne besøker en nettside med ondsinnet kode i Internet Explorer, vil de få opp en beskjed om å trykke F1-tasten.

Om du velger å følge oppfordringen kan du i verste fall gi hackerne kontroll over datamaskinen din.

– Forespørselen kan dukker opp gjentatte ganger selv om du ignorerer den, skriver David Ross i Microsofts sikkerhetsavdeling i avelingens blogg .

Ingen løsning

Microsoft har ennå ikke sendt ut en oppdatering for å tette sikkerhetshullet, og det eneste rådet de kan gi bekymrede Windows XP-brukere er å la være å trykker på F1-knappen hvis de blir bedt om dette.

– Microsoft vil ta nødvendige grep for å beskytte sine kunder, heter fra programvaregiganten, uten at det settes noen dato for når sikkerhetshullet skal tettes.

Det er uansett ventet en stor sikkerhetsoppdatering for Windows XP 9. mars.

F1-problemet skal ifølge selskapet ikke ramme de som kjører Windows-versjonene Vista, Server 2008 og Windows 7.