Hopp til innhold

– Ikke fare for liv og helse ved sykehusene

Det er ikke skapt fare for liv og helse som følge av streiken ved sykehusene. Dermed er det ikke aktuelt med tvungen lønnsnemnd.

Katrine Holen og Anett Skjellet

Sykepleier Katrine Holen (t.v.) og hovedtillitsvalgt Anett Skjellet ved Ullevaal sykehus registrerer seg hos Stine Malerød og Karian Solfeldt før streikemøte i Vika kino i Oslo fredag morgen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Vi har fått inn rapporter fra hele landet, og det er ikke fare for liv og helse noe sted. Det har vi rapportert videre til departementet, sier direktør i Helsetilsynet, Lars E. Hanssen til NTB.

Lars E. Hanssen

– Det er ikke fare for liv og helse noe sted, sier direktør i Helsetilsynet, Lars E. Hanssen om streiken ved sykehusene.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Helsetilsynet får daglige rapporter fra de lokale helsetilsynene ved slutten av dagen.

– Dette er rutine, er det noe vi lurer på, tar vi selv kontakt, sier Hanssen.

Fredag morgen gikk vel 950 ansatte ved ni sykehus ut i streik. De fleste streikende er sykepleiere.

Les også: – Bekymra for akutthjelpa

Kan stoppe streiken

Unio varsler at de tar ytterligere 1.200 sykehusansatte ut i streik onsdag morgen. Organisasjonen advarer regjeringen mot å stanse streiken med tvungen lønnsnemnd (se faktaboks).

Les også: Onsdag legger ytterligere 30.000 ned arbeidet

Streiker blant sykepleierne har ofte endt med tvingen lønnsnemnd, sa arbeidslivsforsker Kristine Nergaard ved forskningsstiftelsen FAFO til NRK fredag.

– En streik ved sykehusene kan alltid ende med tvungen lønnsnemnd, sa Nergaard.

Les også: Tvungen lønnsnemnd truer streiken
Les også: – Streiken vil vare i noen dager

Trapper opp onsdag

Streiken pågår ved sykehus i Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad og Ullensaker.

Opptrappingen onsdag skjer i de helseforetakene som allerede er rammet av streik, det vil si Akershus universitetssykehus, Helse Bergen, Helse Stavanger, Nordlandssykehuset, Oslo universitetssykehus, St. Olavs hospital, Sykehuset Østfold, Sørlandet sykehus og Universitetssykehuset Nord-Norge.

Streiken i sykehussektoren kommer i tillegg til den pågående streiken i KS-området i kommunene. Der varsler Unio at ytterligere 11.200 medlemmer tas ut i streik onsdag morgen.

Krever likelønn

Fredag morgen strømmet de streikeuttatte i Oslo til et første streikemøte i Vika kino i sentrum. I Foajeen ble svarte streike-T-skjorter og -buttons delt ut til de fremmøtte.

– Streikeviljen er stor. Vi streiker fordi arbeidsgiver ikke viser noen vilje til å gjøre noe med det gapet som er mellom manns- og kvinnedominerte yrkers lønnsnivå. Vi krever også at den vedtatte reformen om å likestille turnus- og skiftarbeid må finansieres over en egen post på statsbudsjettet og ikke legges inn i lønnsrammen, sier Merete Morken, streikeleder for Unio ved Oslo universitetssykehus, til NTB.

Advarer regjeringen

Merete Morken

– Streikeviljen er stor, sier Merete Morken, streikeleder for Unio ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sier regjeringen følger nøye med på utviklingen av streiken.

– Helsetilsynet følger utviklingen nøye, og melder fra til regjeringen hvis det eventuelt er på tide å gripe inn. Det er alt jeg kan si på dette tidspunktet, sier Strøm-Erichsen til NTB.

Merete Morken advarer helseministeren mot å bruke tvungen lønnsnemnd for å avslutte streiken.

– Vi opplever ofte at vi ikke har en reell streikerett, og jeg vil be regjeringen vurdere det nøye før de går til et slikt skritt. At vi får på plass likelønn og turnuskompensasjon er avgjørende for hvordan fremtidens helsevesen skal bli. Vi sliter allerede med rekrutteringen, sier Morken.