– Frykten og usikkerheten har økt

Kravet om gresk folkeavstemning over EUs krisepakke har økt usikkerheten i markedene. Det er ikke bra, mener finansminister Sigbjørn Johnsen.

Finansminister Sigbjørn Johnsen

Finansminister Sigbjørn Johnsen innledet onsdag et seminar i regi av det internasjonale pengefondet (IMF) på Litteraturhuset i Oslo.

Foto: Johan B. Sættem

Finansminister Sigbjørn Johnsen vil ikke karakterisere utspillet fra Georges Papandreou om å la det greske folket stemme over EUs krisepakke som uklokt.

Utspillet fikk aksjekurser over hele verden til å gå rett i kjelleren tirsdag.

– Men det vi har sett det siste døgnet viser hvor vanskelig dette er. Økonomisk politikk skal øke tryggheten til økonomien. Nå blir usikkerheten større. Det er ikke bra, sier Johnsen til NRK.

Finansministeren mener at det som nå skjer i Europeisk økonomi viser hvor viktig det er å holde orden i «eget hus», noe som for Johnsens del betyr norsk økonomi.

George Papandreou

Statsminister George Papandreou har ikke gjort jobben med å redde den greske økonomien enklere det siste døgnet.

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

LES OGSÅ: Norsk næringsliv frykter gresk drama

LES OGSÅ: - Hellas på randa av revolusjon

– Må lage enda sterkere mur rundt Hellas

Den norske finansministeren er krystallklar på at det nå er svært viktig at EU gjennomfører tiltakene som EU-lederne har bestemt seg for å gjøre.

Onsdag møtes ledere for EU, sentralbanken ESB og pengefondet IMF den tyske forbundskansleren Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy i Cannes.

På møtet skal lederne diskutere krisen i eurosonen, i forkant av torsdagens G20-møte.

– Merkel og Sarkozy har sagt at de vil gjennomføre det de allerede har sagt de vil gjøre. Nå gjelder det å lage en enda sterkere brannmur rundt Hellas for å hindre at uroen sprer seg til andre land, sier Johnsen.

Han vil ikke spekulere i om den fornyede uroen kan være enda en spiker i kista for eurosamarbeidet.

LES OGSÅ: Hærledelsen skiftes ut i Hellas

LES OGSÅ: Greske politikere ut mot Papandreou

– AS Norge har høy beredskap

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri sier til NRK at krisen i Europa kan gi lavkonjunktur i den internasjonale økonomien.

Stein Lier-Hansen.

Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, er bekymret over effekten eurokrisen får på norske industriarbeidsplasser.

Foto: Andersen, Ståle / SCANPIX

Da blir det mindre etterspørsel etter norske varer, noe som igjen vil gå ut over norske arbeidsplasser.

Også LO-leder Roar Flåthen understreket onsdag overfor NRK at situasjonen i Europa er dramatisk for norsk næringsliv.

– Det er viktig å være klar over at den uroen vi ser ute kan ramme Norge. Hvis det går fra vondt til verre i Europa blir det vanskeligere for norske bedrifter å konkurrere, sier Johnsen.

Finansministeren sier til NRK at departementet har kriseplanene klare dersom situasjonen i Europa tilspisser seg ytterligere.

Han vil ikke konkretisere hvilke tiltak som kan være aktuelle, men understreker behovet for å holde stramme budsjetter og å styrke konkurranseevnen.

– Men regjeringen er klar til å handle på kort varsel, sier Johnsen.

Han sier at det ikke nødvendigvis handler om å pøse på med nye budsjettkroner, og at tiltakene kommer an på hva som blir konsekvensen av en eventuell krise.