Hopp til innhold

– Flaut og pinlig for Norge

Miljøorganisasjonen Greenpeace mener at Statoil-stevningen må være siste spiker i kista for det norske engasjementet i canadisk oljesand.

Greenpeace aksjon mot Statoil

Bildet er fra en Greenpeace-aksjon mot Statoil Canada i Alberta mai 2010. Greenpeace-demonstrantene har kledd seg som Helge Lund og Ed Stelmach.

Foto: TODD KOROL / Reuters

Statoil har blitt saksøkt av kanadiske myndigheter for flere brudd på landets miljølover i forbindelse med oljesandprosjektet i provinsen Alberta i Canada.

Les: Canada saksøker Statoil

Denne nyheten gir ny ammunisjon til kritikerne av den norske oljegigantens involvering i oljesandutvinningprosjektet.

 Leder for Greenpeace Norge, Truls Gulowsen.

Truls Gulowsen er leder for Greenpeace Norge.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

– I dag har de gjort jobben lett for oss som prøver å vise hvorfor Statoil ikke bør være i oljesandnæringen, sier Truls Gulowsen som er leder for Greenpeace i Norge.

Miljøorganisasjonen har flere ganger demonstrert mot oljesandinvolveringen til det statseide selskapet Statoil og har vært svært lite begeistrert for prosjektet i Canada.

Greenpeace valgte til og med å gå inn som aksjonær i StatoilHydro for å prøve å stoppe selskapets tjæresandsatsing, uten hell.

Pinlig for staten

Ifølge anklagene har Statoil brukt vann som de ikke har hatt tillatelse til å bruke.

– Denne utvinningen er et stort miljøproblem og dersom disse anklagene stemmer, så er det pinlig både for Statoil og for den norske stat som eier, mener Gulowsen.

Selskapet skal også ha gitt falsk eller villedende informasjon om vannuttaket sitt til kanadiske myndigheter.

– Slik kan ikke et statseid selskap drives. Jens Stoltenberg bør ta ansvar og trekke Statoil ut av tjæresand, før Statoil drar seg selv, Norge som miljønasjon og klimaet enda lenger ned i søla, sier Gulowsen.

Samarbeider med myndighetene

Statoils talsmann Bård Glad Pedersen ville ikke kommentere kritikken som haglet fra Gulowsen.

– Vi skal opptre på en ansvarlig og skikkelig måte. Derfor samarbeider vi nå med kanadiske myndigheter for å kartlegge hva disse anklagene består av og få ryddet opp i dette dersom vi har gjort noe galt, sier Glad Pedersen til NRK.

Les: Indianerhøvding demonstrerte mot Statoils oljesand-utvinning