Hopp til innhold

Listhaug vil ha mer gris i norske fengsler

– Vi kan ikke slutte å servere svin fordi det har flyttet muslimer til Norge, sier landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp). Hun misliker at offentlige institusjoner velger bort gris fra menyen – og får støtte av kjøttbransjen.

Sylvi Listhaug

HELT FEIL: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, synes svin bør være hverdagsmat i Norge.

Foto: Patryk Smørdal / NRK

I Oslo fengsel kan det gå uker mellom hver gang det serveres svin. Verksmester i fengselet, Willy Haugen, viser NRK menyen for de neste seks ukene.

– På seks uker skal vi servere vi svin tre ganger, sier verksmester Haugen.

– Norsk tradisjonsmat forsvinner

Bjørn-Ole Juul-Hansen

VIKTIG: – Svin er en viktig del av norsk matkultur, sier administrerende direktør i Kjøttbransjens Landsforbund, Bjørn-Ole Juul-Hansen

Foto: Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

I kjøttbransjen er de misfornøyde med at fengsler og andre institusjoner kutter i bruken av svinekjøtt, av det som er såkalte praktiske grunner. Det er en økende andel av befolkningen med muslimsk bakgrunn som har ført til at svinekjøtt velges bort fra mange menyer.

– Våre medlemmer opplever at mange offentlige institusjoner, barnehager og storkjøkken i byene oftere velger bort svinekjøtt av hensyn til et lite mindretall, sier administrerende direktør i Kjøttbransjens Landsforbund, Bjørn-Ole Juul-Hansen, til NRK.

Det finnes ingen statistikk, men Juul-Jensen mener trenden er tydelig, basert på tilbakemeldinger fra medlemmene.

–Og det kan ikke bli sånn at alle barnehager velger kalkunpølser i stedet for svinepølser fordi det er praktisk. Hvis det er slik at barn i barnehagen opplever at det er fy å spise svinepølse, så lærer de seg en negativ holdning. Det mener jeg er feil, sier Juul-Hansen.

Kjøttbransjen etterlyser nå en klar strategi for å sikre svinekjøttets plass i norsk kosthold.

– Feil å slutte med svinekjøtt

I Landbruksdepartementet lover de ingen svinekjøttstrategi, men Listhaug er likevel tydelig på hva hun mener.

– Vi har spist svinekjøtt i Norge gjennom alle år. Det blir helt feil å slutte med svinekjøtt fordi det har flyttet muslimer til Norge, sier landbruks- og matminister, Sylvi Listhaug (Frp)

Landbruksministeren misliker utviklingen og sier det er en selvfølge at svin skal være på menyen.

– Alle som har ansvar for mat i offentlige virksomheter bør tenke på at svin skal være på menyen, så får de heller sørge for at de som ikke spiser svin får noe annet, er Listhaugs oppfordring.

I flere år det vært overproduksjon av svin i Norge og flere svineprodusenter sliter med svak økonomi. Derfor mener landbruksministeren at det er ekstra ønskelig om offentlige virksomheter kjøper mer grisekjøtt enn de gjør i dag.

En pakke bacon

I fjor sommer ble det kjent at en rekke danske kommuner helt hadde sluttet å kjøpe svinekjøtt. Det fikk den danske statsministeren, Helle Thorning-Schmidt, til å reagere.

– I Danmark spiser vi fleskestek og frikadeller, uttalte daThorning-Schmidt.

– Også norske politikere bør være like tydelige, sier Juul-Hansen i Kjøttbransjens Landsforbund.

Så langt er det ifølge Haugen ingen som har klaget over at svin er relativt sjeldent på menyen, men de innsatte har mulighet til å kjøpe seg en pakke bacon i fengselets butikk dersom behovet for svinekjøtt skulle melde seg.

Fengselet får daglig 392 middager fra storkjøkkenet ISS og menyen med det sparsomme innslaget av svin er laget i samarbeid med dem.

– Det er praktiske grunner til at svinekjøtt nedprioriteres, sier Haugen.