Hopp til innhold

– Eurosonen må komme i orden

Det er økende frykt for at Hellas med skam skal måtte trekke seg fra eurosamarbeidet og at grekernes enorme gjeld skal knekke hele pengesamarbeidet.

Euro

Greske, tyske og franske euro. Hvor lenge kan eurosamarbeidet fortsette, spør enkelte eksperter nå.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Blant de som frykter at eurosamarbeidet skal ryke og at krisen skal spre seg fra Europa til andre deler av verden, er Kinas statsminister, Wen Jiabao. Han ber derfor europeiske ledere om å få ryddet opp på hjemmebane.

Wen Jiabao

Wen Jiabao er ikke imponert av det som skjer med eurosamarbeidet.

Foto: LASZLO BALOGH / Reuters
Angela Merkel og Nicolas Sarkozy

Angela Merkel og Nicolas Sarkozy sier at Hellas vil forbli et euroland.

Foto: PATRICK KOVARIK / Afp
George Papandreou

George Papandreou leder et land i dyp gjeldskrise.

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

– Hellas' fremtid er i eurosonen

Hellas' statsminister George Papandreou satt onsdag i samtaler med Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrikes president, Nicolas Sarkozy.

Etter telefonkonferansen mellom de tre europeiske lederne, kom Merkel og Sarkozy med uttalelser om at de var sikre på at gjeldsrammede Hellas' fremtid ligger innenfor eurosamarbeidet, siden myndighetene i Aten fremdeles lover å gjennomføre de strenge sparetiltakene som skal til for at landet skal få krisepenger fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Men markedet reagerer på usikkerheten omkring grekernes evne til å møte kravene fra EU og IMF.

Nye og gamle krisepakker kan ryke

Greske myndigheter har blitt advart om at dersom landet ikke klarer å endre økonomien, vil Hellas få vanskeligheter med å beholde EU-IMF-redningspakken på 110 milliarder euro som reddet landet fra konkurs i fjor.

Neste steg er å sende internasjonale revisorer til Hellas, og dersom de mener at det er uforsvarlig å frigi de neste åtte milliarder euroene i redningslån, vil Hellas være tømt for penger i løpet av oktober.

Også et nytt lån på 159 milliarder euro kan ryke for Hellas, siden flere av eurolandene har uttrykt økende frustrasjon over at det går for sakte med de økonomiske reformene som Hellas har forpliktet seg til.

Det er også usikkert om tilstrekkelig mange banker vil følge oppfordringen om å lette Hellas' massive gjeldsbyrde ved å bytte eldre gjeldsbrev mot langsiktige obligasjoner.

Også Italia er under press, og nasjonalforsamlingen vedtok onsdag kveld en sparepakke på 54 milliarder euro. Det fryktes at gjeldskrisen kan spre seg ut fra eurosonen.

– Må skjønne at det er felles ansvar

Kinas statsminister er en av de internasjonale lederne som ikke har latt seg imponere av det som foregår i Europa, og har bedt europeiske ledere om å «få huset sitt i orden».

I IMF har direktørene møttes for det som ifølge nyhetsbyrået AFP kalles for «uformelle» diskusjoner om det greske gjeldsproblemet.

En internasjonal bankgruppe mener at europeiske ledere mangler besluttsomhet, og Verdensbankens president, Robert Zoellick, kaller den 17 land store eurosonen for uansvarlig.

– Den globale økonomien er i fare når europeiske land ikke tar inn over seg virkeligheten av et felles ansvar ved å ha en felles valuta, sa Zoellick i en tale i Washington.

David Marsh, eurosoneekspert og leder i Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF), mener en hendelse forrige uke viser hvor store problemer lovmakerne i Europa har. I forrige uke sa Tysklands øverste representant i Den europeiske sentralbanken opp.

Marsh sier til AFP at denne sentralbanken er den eneste europeiske institusjonen som er i stand til å håndtere krisen, og at oppsigelsen er dramatisk. Han spår derfor at krisen bare har én utgang - at eurosamarbeidet er i ferd med å sprekke opp.