Hopp til innhold

– Europa må gjøre mer for økonomien

Europa må gjennomføre flere tiltak for å overbevise finansmarkedene om at landene klarer å håndtere gjeldskrisen, mener Det hvite hus.

Jay Carney

Pressetalsmann Jay Carney i Det hvite hus mener Europa må gjøre mer for å klare å håndtere den økonomiske krisen.

Foto: Susan Walsh / Ap

Krisen i Europa truer også USAs økonomiske bedring, noe som i verste fall kan føre til at Barack Obama taper valget til høsten.

– Markedene er fortsatt skeptiske til om de tiltakene som er gjort så langt, er nok til å sikre en bedring i Europa og fjerne risikoen for at krisen vil bli verre. Så vi mener åpenbart at mer må gjøres, sier pressetalsmann i Det hvite hus, Jay Carney.

– Nærmere eurosamarbeid

EU-president sa tidligere i dag at eurolandene vil bli enige om et nærmere samarbeid for å få slutt på krisen innen utgangen av året.

Han sier de viktigste byggesteinene i en «dypere økonomisk og monetær union» vil bli presentert på det neste EU-toppmøtet i slutten av juni. I tillegg vil det bli lagt fram en plan for hvordan målet om tettere samarbeid skal nås.

– Dette er bare begynnelsen på arbeidet. Forhåpentligvis kan vi presentere resultatene allerede ved slutten av året, sa Van Rompuy på en pressekonferanse i St. Petersburg mandag.

Ifølge EU-presidenten vil integrering av bankvesenet i de ulike eurolandene være en viktig byggestein i det utvidede økonomiske samarbeidet.

Etter at eurokrisen forverret seg i kjølvannet av det greske valget i mai, har mange analytikere spådd at eurolandene vil måtte ta et skjebnesvangert valg: Enten må de samarbeide mye tettere, eller så risikerer de at hele valutasamarbeidet går i oppløsning.

– 1/3 mulighet

Kredittvurderingsselskapet Standard & Poor's har sendt ut en melding i dag der de hevder at det er en tredels mulighet for at Hellas kommer til å forlate euroen etter valget 17. juni.

Partier som avviser de vedtatte spareplanene og som vil reforhandle låneavtalen med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) ligger godt an på meningsmålingene før valget, selv om kampen om stemmene ser ut til å bli svært jevn. Motstanderne av redningsplanen gjorde også et godt valg 6. mai.

Standard & Poor's mener en uttreden av eurosonen vil skade Hellas' på mellomlang sikt, men tror ikke andre utsatte euroland vil gjøre det samme.

Tvret imot tror selskapet av andre svake økonomier vil gjøre enda mer for å gjennomføre reformer og unngå de negative økonomiske følgene av å måtte kvitte seg med euroen.

Oslo Børs ned

Den økonomiske usikkerheten preget også Oslo Børs i dag. Hovedindeksen sank med 1,55 prosent, og endte på 371,80 poeng.

Kun tre selskaper steg, fire holdt seg uendret, mens hele 51 sank i verdi. Børsfallet i Oslo følger utviklingen i Asia mandag.

Ingen av de ti mest omsatte selskapene på Oslo Børs steg mandag.

Et fat nordsjøolje ble ved børsslutt mandag omsatt for 97,65 dollar fatet, tilbake med 1,02 prosent, mens et fat amerikansk lettolje falt med 0,30 prosent til en pris på 83,00 dollar.