NRK Meny
Normal

– EU vil gi SAS 565 millioner i bot

SAS Norge sier det bare er spekulasjoner at EU vil gi selskapet en bot på 565 millioner kroner for kartellvirksomhet slik flere medier har meldt.

SAS

EU-kommisjonen skal ha ilagt SAS en bot på 565 millioner kroner, ifølge avisa Le Monde.

Foto: Åse Røysland / NRK

Knut Morten Johansen, SAS

Informasjonsrådgiver i SAS Knut Morten Johansen sier selskapet ikke har hørt fra EU-kommisjonen.

Foto: Knut Løvstuhagen/SAS

EU-kommisjonen kommer til å dømme flyselskapet SAS til å betale en bot på 565 millioner kroner for ulovlig prissamarbeid om flyfrakt, skriver den franske avisen Le Monde .

Tolv flyselskaper er ilagt til sammen 800 millioner euro, tilsvarende 6,5 milliarder kroner, i bøter av EU-kommisjonen, skriver avisen.

EU-kommisjonen siktet flyselskapene i desember 2007 etter etterforskningsraid på begge sider av Atlanteren som også involverte det amerikanske justisdepartementet.

Ikke fått beskjed

– Dette er spekulasjoner. Vi har ikke fått en offisiell beskjed fra EU-kommisjonen, sier informasjonssjef i SAS Norge, Knut Morten Johansen til NRK.no.

EU-kommisjonen vil komme med en offisiell kunngjøring av bøtene klokka 16. 45 tirsdag.

Blant selskapene er KLM, Air France og British Airways. Air France fikk den største boten på over 2,7 milliarder kroner, mens British Airways fikk en bot på 830 millioner kroner.

British Airways, Lufthansa, SAS, Air-France-KLM, Japan Airlines, Cathay Pacific, All Nippon Airways, Air Canada og Alitalia skal være blant selskapene som har blitt etterforsket av EU-kommisjonen.

Lufthansa skal ha varslet EU-kommisjonen om det ulovlige prissamarbeidet, og kan dermed gå klar av bøter.

Etterforsket i over fire år

EU-kommisjonen har i over fire og et halvt år etterforsket 26 flyselskaper for ulovlig prissamarbeid om flyfrakt.

Selskapene har allerede betalt bøter for den ulovlige virksomheten i USA og inngått forlik med en rekke kunder i USA og Canada om erstatning.

Dette er andre gang SAS tas for kartellvirksomhet, etter at EU-kommisjonen i 2001 idømte SAS og Maersk Air bøter på 300 millioner kroner for å ha inngått hemmelige avtaler om å dele markedet for internasjonale flyginger fra Billund og København.