Hopp til innhold

– Dramatisk forbedring i Eurosonen

EUs sentralbanksjef, Mario Draghi, sier Europa er i ferd med å komme seg gjennom den verste økonomiske krisa noensinne.

Mario Draghi

GRUNN TIL Å SMILE: Ifølge tall fra Eurostat var inflasjonen i eurosonen på 0,8 prosent i desember, noe som viser at finansmarkedene er i ferd med på stabilisere seg etter to år med krise. Det får EUs sentralbanksjef i godt humør.

Foto: RALPH ORLOWSKI / Reuters

– Forbedringen har vært dramatisk siden 2012, sa Draghi under et seminar på World Economic Forum i Davos fredag.

EUs sentralbanksjef sammenliknet dagens gjeldssituasjon med sommermånedene for to år siden da EU var villig til å strekke seg lenger enn langt for å forhindre at Eurosonen gikk i oppløsning.

– Til og med Hellas har hatt en fruktbar utvikling siden den gang, sa Draghi til finanstoppene i Davos.

Fortsatt skjør økonomi

Tall fra Eurostat viser at inflasjonen i eurosonen var på 0,8 prosent i desember, noe som viser at finansmarkedene er i ferd med på stabilisere seg etter to år med krise.

Ifølge sentralbanksjefen skal det mye til for at prisene kommer til å falle i de 18 landene som deler samme valuta, men innrømmet at dette er en mulighet i de svakeste økonomiene. På tross av den positive tendensen er det likevel fortsatt en lang vei på gå.

– Vi ser starten på en friskmelding, men økonomien er fortsatt skjør, sa Draghi og pekte på at den høye arbeidsledigheten fortsatt gir grunn til fortsatt bekymring.

Over 12 prosent av eurosonens befolkning er per i dag uten jobb, og tallet har så langt ikke vist tegn til å Ungdomsarbeidsledigheten steig seinest i november.

Sentralbanksjefen oppfordret derfor EU-landene til å sette inn et ekstra gir for å redusere arbeidsledigheten blant ungdom.

Tapt generasjon truer økonomien

Den årlige risikoanalysen som ble lagt fram på World Economic Forum i år trakk nettopp fram den tapte ungdomsgenerasjonen som en av truslene mot den globale økonomien.

De unge får en dobbel utfordring når arbeidsmarkedet gir færre muligheter og utdanningskostnadene stiger, påpekte ekspertene.

Å ha en «tapt generasjon» av unge mennesker kan stå i veien for oppreisning etter finanskrisen og skape spenninger i samfunnet, var konklusjonen.

I en rekke land, særlig dem som kom verst ut av den europeiske gjeldskrisa, har arbeidsledigheten blant unge steget til svært høye nivåer. I Hellas og Spania står nesten 60 prosent av befolkningen under 25 år uten arbeid, ifølge AP.

– Mange unge står i dag overfor en tung kamp, sa David Cole i forsikringsselskapet Swiss Re, som har bidratt til analysen.

Han poengterte at mange unge har få jobbmuligheter samtidig som de får ansvaret for en aldrende befolkning.