Hopp til innhold

Eksperter: Bekymringsfullt at vi jobber mindre enn grekerne

Vi jobber mindre enn grekerne, samtidig som lønnsveksten peker oppover. Det bekymrer ekspertene som tror «det gode liv» vil være over om noen tiår.

Erik Bruce, Steinar Mediaas og Trygve Hegnar

Analytiker Erik Bruce i Nordea Markets, økonomikommentator i NRK Steinar Mediaas og redaktør i Kapital og Finansavisen Trygve Hegnar er enig med sentralbanken om at nordmenn må jobbe mer.

Foto: NRK

Øystein Olsen

Sentralbanksjef Øystein Olsen holdt i kveld årstalen om norsk økonomi.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I kveld holdt sentralbanksjef Øystein Olsen årstalen i speilsalen i Norges Bansk i Oslo. I talen pekte han blant annet på nordmenns lave vekst i produktivitet.

Et knippe eksperter sier til NRK at utviklingen er bekymringsfull, og at det gode liv ikke vil vare lengre enn noen tiår til.

– Vi kommer dårlig ut

– Et viktig poeng i talen var at det gode livet vil vare i noen tiår i Norge, men det varer ikke evig. Alle må jobbe mer. Det kommer alltid nye tider som sentralbanksjefen sa, sier redaktør i Finansavisen og Kapital Trygve Hegnar.

Politisk redaktør i Dagens Næringsliv Sofie Mathiassen forteller at det ble rasling i salen under talen da det kom frem at nordmenn jobbet mindre enn grekerne i 2011.

– Man har trodd at det var vekst i produktiviteten, men det skyldtes at vi ble flere. Når man måler antall timer per innbygger kommer vi ganske dårlig ut. Det er bekymringsfullt hvor vi lite vi jobber, sier hun.

– Det går feil vei

Økonomikommentator i NRK Steinar Mediaas er også bekymret over den norske trenden:

– Vanligvis har vi hatt produktivitetsvekst i Norge, men den synker sakte, men sikkert. Det går feil vei. Vi kan ikke ha en produktivitetsvekst som nærmer seg nulltallet, og en lønnsvekst som nærmer seg femtallet. Det bekymrer, sier Mediaas.

Analytiker Erik Bruce i Nordea Markets er enig:

– Vi må ha høyere produktivitet. Vi kan ikke belage oss på kun oljen lengre. Dette har sentralbanken sagt lenge, og pensjonsreformen er basert på at vi skal jobbe lenger, sier Bruce.

(Artikkelen fortsetter)

Øystein Olsen og Jens Stoltenberg

Sentralbanksjef Øystein Olsen hilser på statsminister Jens Stoltenberg før årstalen i Norges Bank.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Ikke bærekraftig

– Det er et tankekors at vi arbeider vesentlig mindre enn landene vi handler mest med, til tross for at arbeidsledigheten i Norge er svært lav, sa sentralbanksjef Øystein Olsen under talen.

Han mener at gunstige overføringsordninger og andre sider ved vårt velferdssystem bidrar til at mange helt eller delvis trekker seg ut av arbeidslivet.

Selv om høy arbeidsinnvandring kompenserer for dette, er ikke det nok.

– En slik utvikling synes likevel ikke bærekraftig, slo Olsen fast.

I 2011 var sysselsettingsandelen høyere i Hellas enn i Norge, inntil gjeldskrisen rammet grekerne med full tyngde. Sentralbanksjefen mener at det i forkant av eldrebølgen er nødvendig med reformer som gir folk en sterkere motivasjon til å jobbe mer og lenger.

– Pensjonsreformen var et viktig skritt i riktig retning, sier Olsen.

Stoltenberg: På linje med regjeringen

Statsminister Jens Stoltenberg finner ingenting ved sentralbanksjefens tale som skiller seg vesentlig fra regjeringens linje. Å jobbe mer, spare oljepenger og trygge bankene, er de enige om.

– Både i analysen og tilnærmingen er han på linje med regjeringen, sier Stoltenberg til NTB.

Etter fjorårets forsøk på å stramme inn handlingsregelen kom ikke Øystein Olsen med noen forslag til endringer.

– Tvert imot understreket han hvor viktig det er å holde fast ved handlingsregelen, slik at vi kan spare mer oljepenger, sier Stoltenberg.

Johnsen: Sørge for fastlandsindustri

Sigbjørn Johnsen

Finansminister Sigbjørn Johnsen synes talen til sentralbanksjefen var god.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) var godt fornøyd med sentralbanksjefens tale torsdag kveld.

– En god og poengtert tale. Sentralbanksjefen er alltid tydelig i språkbruken, sa Johnsen til TV 2 da finanseliten samlet seg til middag etterpå.

Et av sentralbanksjef Øystein Olsens poeng i talen var i hvilken grad Norge har vært avhengig av en sterk oljeøkonomi og behovet for å styrke fastlandsøkonomien.

Johnsen sier dette er helt sammenfallende med regjeringens poeng i perspektivmeldingen, som ble lagt fram forrige uke.

– Da pekte vi på at vi over tid både må øke den totale arbeidsinnsatsen og etter hvert som oljeinntektene avtar, må sørge for at vi har en god og sterk fastlandsindustri som kan bidra til å fylle det gapet, sier Johnsen.