Hopp til innhold

– Bør sparkes ut av finansbransjen

Bankfolk som er uskikket til å utøve yrket bør bli sparket ut av finansbransjen for alltid, mener Labour-leder Ed Miliband.

Storbritannias energiminister Ed Miliband

Opposisjonsleder Ed Miliband i Storbritannia mener at det er på tide at finansbransjen tar ansvar for å rydde i eget reir.

Foto: Bob Strong / Scanpix/Reuters

På samme måte som leger og advokater kan bli fradømt retten til å praktisere yrket bør også finansfolk få yrkesforbud dersom de dømmes for å ha begått grove brudd på yrkesetikken.

Det sier Labour-leder Ed Miliband til The Sunday Times. Han mener mannen i gata fortsatt er forbannet over at ingen i finansbransjen har blitt tvunget til å plukke opp regningen etter finanskrisen i 2008.

Mandag legger en uavhengig regjeringsoppnevnt bankkommisjon - The Independent Commission on Banking (ICB) - frem en rapport med forslag til hva som bør snus opp ned i finansbransjen for at fremtidige finanskriser skal kunne avverges.

LES OGSÅ: EU-land forbyr shortsalg av finansaksjer

Det ventes at ett av forslagene vil være at banker som driver med normal utlåns- og innskuddsvirksomhet ikke samtidig kan inngå veddemål som investeringbank med samme balanse.

The Royal Bank of Scotland

The Royal Bank of Scotland er en av flere banker som delvis måtte overtas av britiske myndigheter under finanskrisen.

Foto: Leon Neal / AFP

Tanken er at bankene som låner ut penger til publikum bør vernes med en slags brannmur mot investeringsbankene, slik at ikke ville veddemål i verste fall fører til at staten også i fremtiden må inn for å redde stumpene i bankene der folk flest har lån.

– Bransjen trenger internjustis

Ideen om at bankfolk skal kunne sparkes ut av bransjen ble opprinnelig foreslått av den tverrpolitiske Future of Banking Commission i fjor sommer.

Miliband mener at bransjen selv bør ta initiativ til disiplinærnemnder tilsvarende det som finnes innen advokat- og legeyrket.

- Bransjen må selv ta ansvar for å sparke ut dem som gjør de gale tingene, sier Miliband ifølge BBC.

Opposisjonslederen mener at bankfolk som tar uforsvarlig høy risiko eller er uærlig om produktene man selger ikke er skikket til å jobbe i bransjen.

LES OGSÅ: Ny krisepakke til britiske banker

LES OGSÅ: Største tapet i britisk historie

– Kan ta år å gjennomføre

Den regjeringsoppnevnte bankkommisjonen ICB ble oppnevnt i fjor etter at den britiske staten ble tvunget til å nasjonalisere den konkurstruede banken National Rock.

LES OGSÅ: Europeiske banker må reddes

Også Royal Bank of Scotland (RBS) og Lloyds ble delvis nasjonalisert i kjølvannet av finanskrisen. Fortsatt er Storbritannia største aksjonær i RBS med 83 prosent av aksjene, mens statens eierandel i Lloyd er 41 prosent.

George Osborne

Finansminister George Osborne skal være positiv til at Bank of England får kraftig utvidede fullmakter for å kunne forhindre fremtidige finanskriser.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Finansminister George Osborne skal være tilhenger av å innføre brannmurer mellom ordinær bankvirksomhet og investeringsbankene.

Ifølge kilder i det britiske finansdepartementet skal Osborne være fornøyd med innholdet i rapporten som ICB legger frem mandag, og mener at tiltakene som foreslås er viktige for å reformere den britiske finanssektoren.

Bankene stritter i mot

Ikke overraskende er bankene som trolig vil rammes hardest av de nye reguleringene også dem som kjemper hardest mot endringene. Det kan true bankenes fremtidige muligheter for profitt.

Storbritannias fire store - Barclays, HSBC, Lloyds og RBS skal ifølge Reuters være sterkt mot nye harde reguleringer og er ventet til å fortsette lobbyvirksomheten i tiden som kommer.

LES OGSÅ: Tøffe tider for britisk storbank

LES OGSÅ: Bank fikk bot på 1,8 milliarder

Spørsmålet er om det i hele tatt vil innføres nye reguleringer innen neste valg i 2015.

Næringsminister Vince Cable skriver i Mail on Sunday at økonomisk resesjon ikke er en unnskyldning for å utsette reformene i finanssektoren.

– Gjenreisningen av økonomien avhenger av det, sier Cable ifølge AFP.