Hopp til innhold

– Også de største selskapene må betale skatt

OECDs generalsekretær Angel Gurria mener at de store multinasjonale selskapene må bidra med et minimum av skatt i landene der verdiene skapes, og at dagens internasjonale lovverk er for dårlig.

Angel Gurria, generalsekretær i OECD

OECD vil i løpet av sommeren legge frem en handlingsplan for hvordan problemet med erosjon av skattegrunnlag og flytting av overskudd til lavskatteland skal angripes.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) innser at dagens lovverk ikke er tilstrekkelig for å unngå at multinasjonale selskaper ikke betaler skatt i enkeltland der verdier skapes.

– Problemet er at overskuddene blir borte på veien gjennom en lovlig struktur av ulike selskaper og instrumenter, og ender opp i land med svært lav skatt. Resultatet er at multinasjonale selskaper faktisk ender opp med ikke å betale skatt til noen, sier Gurria til NRK.

Han sier at organisasjonen ikke går inn for at noen selskaper dobbelt beskattes, men at det heller ikke kan være slik at konserner som i realiteten går med solide overskudd ender opp med å betale null skatt.

LES OGSÅ: EU-stater vil skjerpe internasjonale skatteregler

LES OGSÅ: Seks av ti bedrifter betaler ikke skatt

– Ikke akseptabelt at de største slipper

– Mange land sliter nå med manglende inntekter og prøver å unngå at underskuddene og gjelden vokser. Da kan det ikke være slik at folk flest og at små og mellomstore bedrifter skal betale skatt, mens de største slipper unna, sier Gurria.

LES OGSÅ: Cameron tar kampen opp mot internasjonal skattetriksing

Han mener at den tiden da lederes holdning er at de kun har ansvar overfor egne aksjonærer og ikke til samfunnene der de driver virksomhet, kommer til å bli uakseptabel over tid.

I en ny rapport tar OECD for seg problemene som oppstår ved at multinasjonale selskaper overfører overskudd fra landene der verdiene skapes, til land med lav eller ingen skatt.

I et intervju med NRK mandag, fortalte finansminister Sigbjørn Johnsen at regjeringen om kort tid vil komme opp med forslag til nye lovregler som skal tette skattehull i det norske lovverket.

LES OGSÅ: Tetter skattehull for multinasjonale selskaper

Regjeringen vil innføre en begrensning for hvor mye gjeldsrenter som kan føres til fradrag mellom konsernselskaper. Forslaget vil begrense muligheten flernasjonale selskaper har til å nulle ut skattemessige overskudd i Norge.

– Handlingsplan i løpet av året

OECDs mål er å komme opp med effektive strategier som skal sikre at et minimum av skattekroner blir værende i land som opplever at overskuddet i lønnsomme bedrifter sendes ut av landet til beskatning i lavskatteregimer.

Utfordringen er formidabel. Ved å utnytte forskjellen i skattesystemene mellom land, kan mange selskaper velge hvor de skal betale sin eventuelle skatt, uavhengig av hvor overskuddet i realiteten er skapt.

Konsekvensen blir at mange av verdens største selskaper, som Google, Amazon og Microsoft, betaler svært lite skatt på grunn av aggressiv skatteplanlegging.

– Hvor optimistisk er du i forhold til å gjøre noe som faktisk kommer til å fungere for å få bukt med disse problemene?

– Vi har nå laget en rapport som adresserer problemene vi står overfor. Innen juni skal vi ha på plass en handlingsplan som vil bli behandlet på et finansministermøte i Moskva i juli. Den vil deretter bli presentert for lederne for de respektive land i St. Petersburg i september, sier Gurria.

LES OGSÅ: Derfor kan Apple betale smuler i skatt