Hopp til innhold

6,3 millioner harryturer i 2007

I gjennomsnitt reiste alle nordmenn minst en gang til Sverige på handetur i fjor - totalt utgjorde grensehandlen 9,3 milliarder kroner i 2007.

Svenskehandel
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Det viser SSBs tall for grensehandelen i 2007. Økningen fra 2006 var på 5 prosent - og ifølge handelsnæringen har det aldri noensinne blitt handlet så mye i utlandet som ifjor.

- Statistikken inneholder turer med båt tur/retur Danmark og grensehandel til Finland, men i all hovedsak er det turer til Sverige, sier Tom Granseth i SSB til NRK.

Mer enn 80 prosent av grensehandelen i 2007, ble gjort i Sverige.

Østfoldingene brukte 5 500 kroner

I følge tallknuserne i SSB handlet folk bosatt i regionen Sør-Østlandet (fylkene Østfold, Buskerud, Vestfold og Telemark) for over 5 500 kroner per person i 2007.

Innbyggere i Hedmark og Oppland handlet nest mest, for 4 300 kroner per person, mens folk fra Oslo og Akershus handlet for 3 100 kroner hver.

Sparer 16 prosent på kursen

Og det er ikke vanskelig å skjønne at folk flest velger å handle varene sine i Sverige. I tillegg til at prisene på mat og polvarer er mye lavere, koster 100 svenske kroner bare 84 norske. Det betyr at pengene rekker vesentlig lengre.

Ikke lønnsomt likevel?

Men spørsmålet er om ikke vinningen for likevel går opp i spinningen for mange grensehandlende. Kostnaden ved å bruke egen bil er langt mer enn utgifter til bensin, og beregninger fra Opplysningsrådet fra Veitrafikken har vist at kostnaden ved bruk av egen bil langt overstiger statens satser for kjøregodtgjørelse, som er 3 kroner pr kilometer - avhengig av type bil og årlig kjørelengde.

Stort problem for handelsnæringen

- Vi synes at grensehandlen er et stort problem, fordi dette går ut over norske arbeidsplassser og norsk leverandørindustri, sier handelsnæringens representant Thomas Angell i HSH.

HSH mener at norske forbrukere og i særdeleshet de som bor nær grensen ikke er tjent med grensehandelen, fordi det fører til et utarmet næringsliv.

Og selv om de fleste nordmenn på harrytur nok mener at de tjener på å handle billige varer over grensen, mener HSH at forbrukerne taper på grensehandelen i form av et dårligere butikktilbud i norske byer og tettsteder med stor handelslekkasje.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.