Normal

SAS Braathens frikjent

SAS Braathens er frigjent for for industrispionasje, men må betale en bot på 400.000 for å ha misbrukt en e-post med opplysninger om Norwegian.

SAS
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Den tidligere salgssjefen Erik Knudsen må også betale en bot på 30.000 kroner.

Begge bøtene er i tråd med Økokrims påstand.

Tingretten mener at SAS Braathens ikke har spionert på Norwegian, men mener  at både selskapet og salgssjefen har brutt markedsføringsloven.

Økokrim

Økokrim fremmet de to sakene etter at Norwegian anmeldte SAS Braathens i fjor.

SAS Braathens var mistenkt for å ha innhentet interne opplysninger om Norwegians fra deres database i bookingsystemet Amadeus.

Den andre saken gjaldt e-post med opplysninger om Norwegian som et reisebyrå sendte salgssjefen.

Økokrim er fornøyd med nivået med bøtene, men signaliserer at det kan bli aktuelt å anke den delen av dommen som SAS Braathens ble frikjent for.

Flyselskapet Norwegian er overrasket over at SAS Braathens onsdag ble frikjent for å ha benyttet seg av forretningshemmeligheter fra konkurrenten Norwegian.

Selskapet varsler sivil sak fordi det mener at de har tapt flere hundre millioner kroner på grunn av at SAS har hatt innsyn i deres databaser.

- Dersom denne dommen blir stående, vil det heretter være fritt fram for å ta seg inn i selskapers databaser og levere sensitive data til konkurrenter og andre, sier adm.direktør i Norwegian Bjørn Kjos i en kommentar.

Vurderer anke

Konstituert adm.direktør i SAS Braathens, Johnny Skoglund, sier i en pressemelding at både selskapet og den berørte medarbeideren vil vurdere en eventuell anke av e-postsaken.

- Disse sakene har i lang tid vært en belastning både for medarbeiderne det gjelder og for SAS Braathens som selskap. Vår oppgave er å drive flyselskap og sørge for at våre kunder får et godt produkt. Det skal vi nå konsentrere oss om, sier Skoglund.

Den andre saken, som SAS Braathens er frikjent for, dreide seg om at ansatte fra Braathens hadde tatt med seg en utvidet tilgang til data om Norwegians billettbestillinger i bookingsystemet Amadeus over i det fusjonerte SAS Braathens.

Norwegian lukket ikke tilgangen da samarbeidet med Braathens opphørte i 2002.

Ifølge dn.no er Økokrim fornøyd med nivået på bøtene i e-postsaken, men signaliserer at det kan bli aktuelt å anke frikjennelsen i Amadeus-saken.