250.000 flere jobber under de rød-grønne

Under rød-grønt styre er det blitt 250.000 flere arbeidsplasser her i landet. Ikke siden 1950-tallet er det blitt skapt flere jobber enn de siste fire årene.

Industri
Foto: NRK

Fra 2005 til første halvår i år ble det skapt over ti ganger flere jobber enn i den forrige fireårsperiode, noe som er en rekordstor vekst i nye arbeidsplasser, viser LOs samfunnsnotat og tall fra Nasjonalregnskapet hos Statistisk sentralbyrå.

Fire av fem jobber kom i privat næringsliv, eller nesten 200.000 nye arbeidsplasser.

Les også: Her er de ledige jobbene i Norge

– Har noe å gå på

– Det er bra, for da har man noe å gå på i dårligere tider, som nå, sier LOs sjefsøkonom Stein Reegård.

Antallet ansatte i norsk industri økte også i denne stortingsperioden, en vekst som nesten kompenserte for nedgangen i årene 2001-2005.

Knut E. Sunde

Bransjedirektør Knut E. Sunde i Norsk Industri mener at en rød-grønn regjering ikke har hatt noen innvirkning på rekordøkningen i antall arbeidsplasser de siste fire årene.

Foto: Norsk Industri

Bransjedirektør i Norsk Industri, Knut Sunde, tviler imidlertid på at den rød-grønne politikken skal ta æren for industriveksten.

– Konjunkturer og investeringer betyr mest

– Hvilken regjering vi har vil kanskje ha betydning for hvor arbeidsplassene skapes, men vi konjunkturer og oljeinvesteringer betyr så mye nå de siste dagene før valget, så får vi nøye oss med det, sier han.

Så det har ingen betydning hva slags regjering vi har?

– Jo, det har betydning for enkeltbedrifter og for enkeltbeslutninger, men i det store og det hele er det konjunkturer og oljeinvesteringer, sier Sunde.

Les også: Stadig vanskeligere å få jobb