20 år siden børskrakket

20 år siden Black Monday. Få venter reprise med det første, men uroen i den amerikanske økonomien ikke over.

Børskrakk 1987
Foto: MARIA BASTONE / AFP

 

NETT-TV: 20 år siden krakket

I dag feirer New York børsen et dystert 20 årsjubileum. På denne dagen i 1987 falt industriindeksen Dow Jones over 22 prosent, på en eneste handelsdag.

Fallet innebar at selskapsverdiene ble redusert med ufattelige 500 milliarder dollar, eller mer enn hele oljefondet. Med dagens dollarkurs tilsvarer fallet 2.700 milliarder kroner.

I Norge falt verdien av aksjene nesten tjue prosent dagen etter.

Krakket fikk store konsekvenser for verdensøkonomien, men det er liten fare for reprise i dag, selv om uroen som startet i USAs lånemarked ikke er over.

SEEELG!!!!!

Børspanikk i 1987

Kaos på Wall Street. Alle skulle selge.

Foto: PETER MORGAN, Peter Morgan / AP

Bjørsbella ringte, og alt en kunne høre var tradere som ropte SELG!!!

- Det var ingen som kjøpte aksjer den morgenen, forteller Leo Millomed, som opplevde Black Monday for 20 år siden. Han ledet et meglerhus i 1987, og kommer aldri til å glemme den dagen, som har fått navnet "Den svarte mandagen" i USA.

Ned 22,6 prosent - på EN dag

Industri-indeksen Dow Jones falt 22,6 prosent i løpet av denne oktoberdagen for 20 år siden. Det er fortsatt det største fallet i løpet av en dag i børsens historie. Markedene i Europa og Asia fulgte også opp med kraftige fall. Uroen ble først stagget, da den amerikanske sentralbanken intervenerte og satte ned renta for å hindre en depresjon.

- Alt lå tilrette for at markedet skulle stige videre, alle ville jobbe med aksjer, og det var utrolig mye penger å tjene, sier Joe Curnan som var aksjehandler under krakket.

Krakket ble utløst av storstilt spekulasjon og overprising av aksjer blant annet ved bruk av ny data-teknologi.

Panikk

Amerikanske avisforsider lyste panikk dagen etter krakkket i 1987.

Foto: AP

Frykter reprise

I USA er det ekstra stort fokus på jubilèet i dag, fordi mange trekker paralleller til den siste tids uro i markedene.

Børskrakk har alltid kommet etter perioder med svært sterk vekst, og uansvarlig aktivitet på børsene.

Idag er det problemene i utlånsmarkedet for boliger som uroer. En analyse som ble lagt fram i forrige uke, antyder at krisen i det såkalte subprime-markedet ikke vil toppe seg før i 2009. Samtidig justerte det internasjonale pengefondet (IMF) i går ned sin vekstprognose for verdensøkonomien fra 5,2 til 4,8 prosent for neste år. I sin halvårlige statusrapport skriver IMF at det er problemene i utlånsmarkedet i USA som er årsaken til nedjusteringen.

- Det knyter seg fortsatt i magen min bare noen nevner denne dagen i 1987, sier Leo Millomed. Han tror det er svært lite sannsynlig at dagens aksjemarked kan havne i en like stor krise.