1,4 milliarder for fotballpakke

NRK og kraft- og bredbåndsselskapet Lyse Energi får sende norsk fotball de neste fire årene.

NRKs fotballekspert Karl Petter Løken (th) og Arne Scheie
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

I dag er det TV2 og Telenor som har alle rettighetene til de lukurative senderettighetene.

Vil ikke bekrefte

- Vi har i dag bekreftet at vi har gått et steg videre i prosessen med å få på plass en medieavtale, ved at noen bud er akseptert for videre forhandling og noen er ikke akseptert, sier en svært ordknapp Knut Kristvang, forhandlingsleder for Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball.

Kristvang vil verken bekrefte eller avkrefte rundt den nye medieavtalen.

Men etter hva vi kjenner til vil NRK fra og med neste år og i fire år framover sende en kamp fra eliteserien hver lørdag, pluss kamper fra 1. divisjon og cup'en. I motsetning til dagens avtale hvor TV2 og Telenor styrer alt, får TV2 kun sende mandagskampen og landskamper på hjemmebane.

Økonomien var avgjørende

Erik Nord er leder av Telenor Broadcast. Han bekrefter at det var økonomien som var avgjørende for at TV2 og Telenor tapte kampen om senderettighetene denne gangen.

- Det tror jeg var et betydelig beløp som var mellom budet til TV2 og Telenor og de som nå har fått avtalen. Da er det ikke en aktør som sitter igjen med avtalen, det er jo flere.

Gleder seg

NRKs fotballguru Arne Scheie sier han er svært lykkelig for nyhetene om at NRK skal vise norsk toppfotball igjen. Han

Arne Scheie

Fotballekspert Arne Scheie gleder seg over nyheten om fotball på NRK igjen

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

påpeker at han ikke har fått dette bekreftet fra ledelsen, men sier det er gledelig dersom det stemmer.

- NRK er en institusjon som bør avspeile det meste som skjer i idrettsverden og da er jo fotball en viktig del. Når det nå synes som at NRK får tilbake noe fotball, så bør det være en stor dag for alle som er tilknyttet NRK tv-sporten.

Han vil ikke ha noen mening om det er riktig av en lisensfinansiert kanal å betale store penger for fotballrettigheter.

- Men jeg kan jo bare henvise til andre lisensfinansierte stasjoner i andre land, de vil jo også ha fotball på sine kanaler.

- Gleder du deg til å kommentere norsk toppfotball igjen?

- I og med at jeg har jobbet med fotball i NRK siden 4. september 1971, kampen mellom Viking og Sarpsborg, og har vært relativt interessert i fotball i hele mitt liv, så vil jeg jo synes det er utrolig morsomt hvis NRK er på banen og sender meg på fotballkamper igjen.

400 millioner mer

Fotballavtalen er delt opp i 23 pakker. I følge TV2 Nyhetskanalen er den nye fotballavtalen verdt 1,4 milliarder kroner, 400 millioner mer enn dagens avtale.

- Jeg har ikke noe grunnlag for å si at fotballforbundet har vært grådige. De har jo vært ute etter å få penger for produktet sitt og det er jo deres jobb å gjøre. Men på den andre siden så er det jo viktig å få ut fotballen til flest mulig folk, og det er vel kanskje noe av spørsmålstegnene som reiser seg, sier Nord.

Mye tyder på at det er kraft- og bredbåndsselskapet Lyse Energi i Stavanger som får rettighetene til å sende fotball via bredbånd. Lyse Energi har idag 70.000 TV-abonnenter. Det er ventet at Lyse Energi vil videreselge søndagskamper, og at disse heretter vil sendes på en betal-TV-kanal.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.