16.000 arbeidsløse islendinger

16.000 personer er nå uten arbeid på Island. Ledigheten har ikke vært høyrere siden 1960-tallet.

Menneskemengde samlet utenfor Altinget i Reykjavik.
Foto: HALLDOR KOLBEINS / AFP

- Mye må på plass før økonomien på Island er på rett vei, sier professor i økonomi ved Universitetet i Reykjavik, Torolfur Mathiasson.

Omstillingene må komme

- Vi må få til omstillingene, vi må få til et banksystem som virker, vi må gjenopprette tilliten til finanssystemet og til de økonomiske aktørene her i landet, sier professoren.

Johanna Sigurdardottir

Statsminister Islands statsminister Johanna Sigurdardottir.

Foto: INGOLFUR JULIUSSON / REUTERS

Stemningen på Island har ikke blitt bedre etter at landet fikk ny statsminister, sier journalist Bjørg Eva Erlandsdottir

- Stemningen har ikke bedret seg stort fordi arbeidsløsheten stiger og stiger, sier hun.

10 prosent arbeidsløse

Nærmere 10 prosent av befolkningen på Island er nå arbeidsledige og få har råd til å handle i de Islandske butikkene - og værre skal det bli. Prisene er ventet å stige 13 prosent i år fordi den islandske kronen er så lite verdt at importerte varer blir dyre.

Regjeringen sliter

Statsminister Johanna Sigurdardottir har satt i gang flere tiltak for å bedre situasjonen, blant annet kan folk få arbeidsledighetstrygd samtidig som de har deltidsjobb, men den nye regjeringen sliter, sier professor Torolfur Mathiasson.

- Regjeringen går gjennom en læringsperiode nå, og gjør en god del feil slik at det blir ganske rotete tilstander i politikken også. Det gjør det hele vanskelig for statsministeren og skaper irritasjon i befolkningen, mener han.

Stoltenberg til Island

Statsminister Jens Stoltenberg drar til Island i dag. Der skal han møte de andre nordiske statsministerene for å diskutere den økonomiske krisen og utfordringene den gir.