NRK Meny
Normal

16 milliarder i pluss for Statoil

Statoil fikk et overskudd på 16 milliarder kroner i første kvartal i år, 5 milliarder bedre enn i samme periode i fjor.

Konsernsjef Helge Lund i Statoil

Konsernsjef Helge Lund i Statoil kan presentere et meget solid overskudd i første kvartal 2011.

Foto: MARK EARTHY / SCANPIX

Driftsresultatet ble 50,7 milliarder kroner, en økning fra 39,6 milliarder i samme kvartal i fjor.

Resultatet er sterkt påvirket av en høy pris på olje og gass.

– I første kvartal 2011 leverte vi gode økonomiske resultater, og vi nådde viktige industrielle milepæler. Gjennom Skrugard-funnet og nye lisenstildelinger i Barentshavet tar vi nye skritt for å utvide de industrielle perspektivene i nord, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

Onsdag formiddag legger Lund frem tallene på en pressekonferanse i hovedstaden. Dette er det tredje beste kvartalsresultatet til Statoil noen gang.

– Omveltningene i Midtøsten og nord-Afrika har påvirket oljeforsyningene, og oljeprisen har ofte ligget over 120 dollar fatet. Selskapet preges tydelig av disse høye prisene, sier Lund.

Statoil regner med at egenproduksjonen i år vil ligge omtrent på samme nivå som i fjor, eller litt lavere.

Neste år regner selskapet med at egenproduksjonen øker med 3 prosent.

– Lovende i Nord-Norge

Lavere kapasitet på Gullfaks etter fjorårets lekkasjer, samt nedgang og produksjonsbegrensninger, hemmer fortsatt produksjonen på norsk sokkel. I år forventer Statoil noe lavere produksjon enn i fjor. Hittil har nedgangen vært på 8 prosent.

Konsernsjef Helge Lund påpekte imidlertid at viktige industrielle milepæler både her hjemme og i utlandet gir grunn til optimisme. I Norge gjelder dette spesielt Skrugard-funnet og tildeling av 11 nye produksjonslisenser i Barentshavet.

– Vi ser nå konturene av en mulig ny petroleumsprovins i Norge. Vi har fått tilgang til nytt areal i 21. tildelingsrunde, og delelinjespørsmålet med Russland er løst. Parallelt har vi over lang tid arbeidet med å synliggjøre potensialet i olje- og gassegmentet i Nord-Norge, noe som kan gi resultater i mange tiår framover, uttalte Lund.

Tjener på oljesand

I april sluttførte Statoil formelt salget av 40 prosent av Peregrino-feltet i Brasil, men disse inntektene vil først bli bokført senere i året.

I resultatet fra første kvartal ligger imidlertid 5 milliarder kroner fra salg av en likelydende andel i oljesandprosjektet Kai Kos Dehseh i Canada.

Helge Lund mener begge prosjektene viser lovende utvikling.

– I Canada bygges det nå opp mot full kapasitet. Det viser seg at den kompetansen vi har utviklet gjennom mange år i Norge, også lar seg anvende på ukonvensjonelle ressurser, sa Lund om det omstridte oljesandprosjektet.

På Peregrino-feltet, hvor produksjonen startet for en måned siden, forventer han også en gradvis opptrapping det nærmeste året.

På Oslo Børs ble ikke Statoils kvartalsresultat tatt imot med umiddelbar glede. Selskapet falt over 1 prosent fra start onsdag.