Hopp til innhold

1 av 2 vil spare i BSU

Forbrukerøkonom tror finanskrisa har ført til at mange unge nå vil spare istedenfor å bruke.

Sparegris på børsen
Foto: MICHAEL PROBST / AP

En undersøkelse DnB NOR har gjort i høst viser at halvparten av folk i alderen 18 til 33 år ønsker å spare i BSU.

Staten betaler deg for å spare

– Det vanlige tallet for Boligsparing for Ungdom (BSU) er mellom 15 og 20 prosent, så det er en markant økning, og veldig sterk interesse for denne type sparing akkurat nå, sier Forbrukerøkonom i DnB NOR, Sidsel Jørgensen.

For dem som er 33 år eller har BSU-sparing har dette lenge blitt sett på som en svært gunstig spareform, ikke minst fordi staten betaler deg for å spare dine egne penger.

– Mer opptatt av sikker sparing

Og etter at finanskrisen gjorde det vanskeligere for unge boligkjøpere å få lån i banken uten egenkapital, har, ifølge DnB NORs undersøkelse, interessen for BSU-sparing skutt i været.

– De vil spare mer, men de er også veldig opptatt av type sparing. Den mer risiko-orienterte sparingen er ikke så interessant, mens mange spør etter BSU. Både på grunn av skattefordelen og sikkerheten, men også på grunn av avkastningen, og ikke minst på grunn av lånemuligheten, sier Jørgensen.

Etter at reglene ble endret ved årsskiftet, kan man nå sette inn 20 000 kroner i året på en BSU-Konto. Så lenge en betaler skatt vil staten gi deg 20 % av sparebeløpet igjen som skattefradrag, så 20 000 kroner inn i år gir 4000 kroner ekstra til neste år som takk for god innsats.

I tillegg er renta på BSU-kontoen nå i mange tilfeller høyere enn renta på boliglån, slik at det faktisk lønner seg å ha pengene i banken framfor å betale ned på gjeld.

– Alle som har mulighet bør spare på BSU, så har du åpnet kontoen i tide kan du fortsette å spare selv etter at du har kjøpt boligen, sier Jørgensen.