Hopp til innhold

– Ti år gammel Windows-versjon fortsatt mest populær

Tall fra oktober viser at operativsystemet Windows XP som nå er ti år gammelt, fremdeles er det mest utbredte blant verdens databrukere.

Bill Gates lanserer Windows XP

Microsofts daværende sjef lanserte Windows XP i februar 2001. Fremdeles er operativsystemet verdens mest brukte.

Foto: ANTHONY BOLANTE / REUTERS

Teknologinettstedet Cnet skriver at Windows XP i oktober i år hadde en markedsandel på 48 prosent. Det er riktignok første gang operativsystemet bikker under 50 prosent, viser tall fra NetApplications.

Mislykkes med Vista

Microsoft har ikke lykkes med å overbevise pc-brukere om å oppgradere til en nyere versjon. Siden XP ble lansert i 2001, har selskapet utviklet to nye versjoner. Men Windows Vista og Windows 7 har ikke klart å kapre nok markedsandeler fra den aldrende versjonen.

Windows Vista ble aldri den suksessen Microsoft hadde håpet, og selskapets sjef Steve Ballmer innrømmet ifølge Computerworld i fjor at selskapet hadde mislyktes på flere punkter i utviklingen av operativsystemet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Windows XP beholdt derfor en markedsandel på 72 prosent fram til den nyeste utgaven Windows 7 ble lansert for litt over to år siden. Sistnevnte hadde en andel på 35 prosent i oktober.

Samme dag som NetApplications la fram sine tall, publiserte StatCounter motstridende tall som viser at Windows 7 nå har passert XP, skriver Digi.no. StatCounter hevder at versjon 7 nå har en markedsandel på 40,5 prosent, mens XP har falt til 38,45 prosent.

Microsoft selv henviser som oftest til statistikkene fra NetApplications.

Fortsatt førstevalg

Flere bedrifter sitter fortsatt på gjerdet i påvente av Windows 8 som fortsatt er under utvikling.

Men Microsoft rasler med sablene og varsler at de ikke lenger vil gi kundestøtte til brukere av Windows XP fra april 2014, og bedyrer at sikkerheten i Windows 7 er langt bedre enn i tiåringen XP.

Ballmers selskap kan likevel si seg fornøyd med at de fortsatt er folks førstevalg når det gjelder operativsystem. Apples Mac OS hadde en markedsandel på sju prosent i oktober, mens Linux-brukerne utgjør den siste prosenten.

Markedsandeler for operativsystem i oktober 2011

Operativsystem

Markedsandel

Kilde: NetMarketShare/RealTimeStats.com

Windows XP

48.03%

Windows 7

34.62%

Windows Vista

8.85%

Mac OS X 10,6

3.62%

Mac OS X 10,7

1.83%

Linux

1.19%

Mac OS X 10,5

1.14%

Mac OS X 10,4

0.29%

Windows 2000

0.19%

Windows NT

0.14%