- Visste ikke om noe inntektstak

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland tok stor plass da hun forklarte seg i dag i saken om stortingspensjon i Oslo Tingrett.

Video Gro Harlem Brundtland på plass i retten

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland vitnet tirsdag i Oslo Tingrett, i saken der to tidligere stortingsrepresentanter er tiltalt for grovt bedrageri.

Et enormt presseoppbud i Oslo Tingrett ventet spent på hva tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland ville si i sin forklaring i straffesaken mot de tidligere stortingsrepresentantene Magnus Stangeland og Anders Talleraas.

Brundtland satte seg i vitneboksen før retten var satt, hvorpå rettsbetjenten sa at strengt tatt skulle retten være satt før hun ble hentet. Men sittende ble hun.

I retten sa Brundtland at hun ikke fikk noen informasjon om at det fantes noe inntektstak for tilfeldige inntekter som kunne føre til bortfall av pensjon da hun kontaktet Stortingets administrasjon i juni 2003.

- Det ble ikke nevnt at det var noen begrensninger på hvor mye man kunne tjene, sa Brundtland.

- Astrid Risnes sa i juni 2003 at det var faste inntekter, og ikke tilfeldige inntekter som foredrag og bokinntekter som kunne påvirke pensjonen. Jeg hadde ikke noen beløp i tankene. Jeg visste ikke om noe inntektstak, og ingen sa noe om det før jeg fikk en e-post fra Astrid Risnes i april 2004, sa Brundtland.

LES OGSÅ Nøkkelvitne: Stortinget hadde ingen kontroll

LES OGSÅ: - Stortinget brød seg ikke om pensjonskontroll

Hun sier at hun stusset på e-posten, fordi hun ikke hadde hørt noe om det tidligere.

Den tidligere statsministeren hadde mye på hjertet i Oslo Tingrett tirsdag. Aktor måtte minne Brundtland, som i kjent stil tok stor plass, på at det var aktor som stilte spørsmålene.

- Da slo jeg alarm

- Jeg stusset over at inntektstaket ikke ble nevnt i den opprinnelige samtalen med Astrid Risnes. Jeg synes det er spesielt merkelig at det jeg oppfattet som en innstramming av et regelverk ikke ble nevnt for meg. Dette synes jeg er rart, enda rarere enn mye av det andre, sa Brundtland.

Brundtland sa at hun rundt nyttår 2004 begynte å stusse over sine store foredragsinntekter, som i stor grad kom fra inntekter fra foredrag i USA.

- Det var ikke faste inntekter. Jeg visste ikke på høsten hvilke foredrag jeg ville holde på våren. Men jeg mottok månedlig stipend fra Harvard, og ble urolig da jeg begynte å tenke på hva som var fast inntekt.

- Da slo jeg alarm, og begynte å mase på systemet, sa Brundtland.

Inntektene hadde da kommet opp i en halv million kroner.

- Fikk beskjed om at jeg ikke trengte å betale tilbake

Men da hun henvendte seg til pensjonsordningens sekretær, Astrid Risnes, forklarte Brundtland at hun fikk beskjed om at hun ikke trengte å betale tilbake pengene hun mente var urettmessig utbetalt.

Hun forklarte i retten at hun selv beregnet hva hun mente var urettmessig utbetalt, og betalte tilbake pengene fordi hun ikke ville ta sjansen på å gjøre noe som var feil.

Den tidligere statsministeren sa i retten at hun selv måtte spørre og grave for å finne ut av hva som var gjeldende regelverk, og var ukomfortabel med tilbakemeldingene hun fikk. Årsaken var at Brundtland anså svarene som uklare,

- Det var ikke i mine tanker at Stortinges pensjonskontor ikke visste hvordan dette skulle være, sa Brundtland.

Hun betegnet saksbehandlingen rundt tilbakebetaling av pengene som lik null.

LES OGSÅ: – Irritasjonen hennes kommer til å stige merkbart

LES OGSÅ: - Stortinget brød seg ikke om pensjonskontroll

- En god dag i retten

På tiltalebenken var det under Brundtlands forklaring brede smil blant både de tiltalte og forsvarerne.

Magnus Stangeland sier til NRK at det har vært en god dag i retten, og mener hans sak ble styrket av Brundtlands vitnemål.

- Jeg mener at Gro bekreftet akkurat det samme som jeg opplevde i møtet med stortingets administrasjon. Jeg fikk heller ingenting skriftlig, og fikk beskjed om at styrehonorarer og bilgodtgjørelse ble regnet som tilfeldige inntekter, sier Stangeland til NRK.

Aktor Elisabeth Roscher mener på sin side at det ikke kom frem noe nytt i Brundtlands forklaring som har betydning for saken.

Hun ville ikke kommentere at Brundtland til tider fremsto som irritert i vitneboksen.

Fikk selv utbetalt for mye pensjon

Riksrevisjonen kom i 2008 med en rapport der seks tidligere stortingsrepresentanter ble beskyldt for å ha fått utbetalt urettmessig stortingspensjon.

Gro Harlem Brundtland fikk selv utbetalt pensjon hun ikke hadde krav på i en periode på noen måneder. Men hun tok selv initiativ og fikk stanset pensjonsutbetalingen, før saken om stortingspensjonene eksploderte i 2008.

LES OGSÅ: – På sin plass at gullpensjonen er fjernet

Etter at Økokrim hadde etterforsket saken, tok Riksadvokaten kun ut tiltale mot representantene Magnus Stangeland og Anders Talleraas, som nå sitter tiltalt for grovt uaktsomt bedrageri i Oslo Tingrett.

Stangeland og Talleraas hevder på sin side at de kun har forholdt seg til informasjon de fikk fra Stortingets administrasjon og det som har vært praksis.

I tillegg til tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, vil også de tidligere statsministrene Kåre Willoch og Kjell Magne Bondevik vitne i saken.