Hopp til innhold

- Vil være alvorlig å tape

Forbrukerrådet risikerer å gå på en økonomisk stjernesmell dersom småsparer Ivar Petter Røeggen taper prinsippsak mot DnBNor.

Forbrukerdirektør Randi Flesland

Forbrukerdirektør Randi Flesland

Foto: Fotomontasje / Scanpix

Forbrukerrådet kan bli sittende igjen med en regning i mangemillionersklassen dersom småsparer Ivar Petter Røeggen fra Averøy taper prinsippsaken han har anlagt mot DnBNor.

Forbrukerrådet er hjelpepart i saken.

LES: Går til rettssak mot DnB NOR

LES: Rettsak mot DnB Nor i april

Det vil være alvorlig for Forbrukerrådet å tape denne saken. Men mest alvorlig vil det være for forbrukerne.

Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet

DnBNor kommer etter alt å dømme til å bruke enorme ressurser for å vinne prinsippsaken om de lånefinansierte garanterte spareproduktene, som er berammet i Oslo Tingrett i april neste år. Det er satt av 3 uker til saken.

Prislapp: Over 5 millioner kroner

Jurisdiske eksperter NRK har vært i kontakt med mener at det er sannsynlig at DnBNor kan komme til å bruke mer enn 5 millioner kroner i saksforberedelser, rettsomkostninger og sakkyndige i forbindelse med saken. Flere peker på at DnBNor trolig vil benytte seg av utenlandske sakkyndige, som vet å ta seg godt betalt, for å finne støtte for sine synspunkter.

5 millioner kroner er nesten 20 ganger så mye som det Røeggen krever tilbakebetalt fra banken.

Men dette er kun den anslåtte prislappen i forbindelse med saken i Oslo Tingrett. De fleste regner med at denne saken til syvende og sist ender opp i Høyesterett - med dertil høyere sluttregning.

Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet

Forbrukerdirektør Randi Flesland tror på seier mot DnB Nor i Røeggen-saken.

Foto: Johan B. Sættem

Konserndirektør Trond Bentestuen i DnBNor sier til NRK at banken ikke har gjort noen vurderinger av hva saken kan komme til å koste, og vil ikke spekulere i det.

LES: DnB NOR føyer seg ikke kan få milliardsøksmål

- Må kutte eller få penger fra departementet

Forbrukerrådet har et årlig budsjett på 100 millioner kroner. En regning i mangemillionersklassen kan få alvorlige følger for Forbrukerrådets virksomhet, bekrefter direktør Randi Flesland.

- I en slik situasjon vil vi gjøre det vi kan for å beskytte vår virksomhet overfor forbrukerne. Vi kan ta tapet over flere år, kutte i administrative utgifter eller be om en ekstrabevilgning fra departementet, sier Flesland.

- Denne saken er svært viktig for så mange småsparere, at vi hadde ikke gjort jobben vår dersom vi ikke støttet Røeggen.

Randi Flesland

LES: - Aksepterer ikke DnBs nei

- Mulig å unngå saksomkostninger

Men selv om Røeggen skulle tape saken, er det likevel ikke sikkert at han (og dermed Forbrukerrådet) dømmes til å betale motparten DnBNors saksomkostninger.

Professor i forretningsjus ved BI, Tore Bråthen, sier til NRK at det i utgangspunktet er slik at den som taper skal dekke motpartens saksomkostninger. Det skal tungtveiende grunner til for å bli fritatt for erstatningsansvar.

- En prinsippsak som gjelder mange forbrukere kan være en slik grunn, sier Bråthen.

Jusprofessor Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI

Jusprofessor Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Anslagsvis 150000 nordmenn har kjøpt lånefinanasierte strukturerte spareprodukter fra norske banker og finanshus. Avgjørelsen i Røeggen-saken ventes å kunne få betydning for svært mange med lignende saker.

Bladet Dine Penger har anslått at norske småsparere har tapt 14 milliarder kroner på spareproduktene - som ikke lenger er lov å selge.

LES: Småsparere lurt av bankene

Fordi saken mot DnBNor forventes å bli en prinsippavgjørelse i saken om de strukturerte spareproduktene, har Forbrukerrådet inngått en avtale med Røeggen om å ta ansvar for saken - og dekke alle hans saksomkostninger uansett utfall.

LES: Bankene må betale milliarder