NRK Meny
Normal

- Vi har hatt flaks

Blant kongelige, næringslivstopper og politikere sitter NHO president Erling Øverland og priser seg lykkelig over hvor mye flaks Norge har hatt.

Erling Øverland, Kronprins Haakon og konprinsesse Mette-Marit under NHOs årskonferanse.
Foto: Tore Meek / NRK

Under årets NHO-konferanse var fokuset satt på globalisering og hvordan Norge i fremtiden skal henge med i kappløpet om de store pengene på verdensmarkedet.

- Vi har åpenbart vært heldige med ressursene vi har blitt tildelt fra naturens side. Men flaksen kan ta slutt, sier president i NHO, Erling Øverland.

Kongelige, politikere, næringslivstopper og pressefolk hadde møtt frem for å høre blant andre generaldirektør i Verdens handelsorganisasjon (WTO), Pascal Lamy, dele sitt syn på fremtidens utfordringer.

WTOs generaldirektør Pascal Lamy
Foto: Tore Meek / NRK

Lamy benyttet minuttene på scenen til å blant annet snakke om Norges svimlende suksess.

- Prisen på varer dere selger til utlandet har gått dramatisk opp, mens prisen på varer dere importerer har sunket kraftig. Dere er blant landene i verden som har tjent mest på globaliseringen, sa Lamy.

Kritiserte landbruket

Men WTO-sjefen kom også med krass kritikk av Norge for å ikke vise vilje til å la de fattigste landene i verden slippe til.

- Globalisering kan være effektivt, men også veldig urettferdig. WTO-systemet slik det er i dag er utdatert og må fornyes, sa Lamy med klare referanser til WTO-forhandlingene hvor Norge viste liten vilje til å gi slipp på subsidiene til landbruket.

- Norge må akseptere frihandel og inngå handelsavtaler som hjelper de fattigste landene, mener Lamy.

- Grønnere fremtid

Hvordan klimautfordringene skal takles var også et tema under årets konferanse. Ifølge Øverland vil norske bedrifter måtte belage seg på nytenkning for å ikke falle av utviklingen.

- Vi er allerede i gang med å etablere et solid fundament som vi kan bygge videre på i fremtiden, sier han med referanser til CO2-renseanlegget som etter planen skal stå klart på Mongstad i 2020.

- Det er veldig viktig å fokusere på klima og hvordan vi skal løse utfordringene med skadelige klimagasser. Hvis vi lykkes med renseanlegget på Mongstad vil det være et stort skritt i riktig retning, sier han.

- Er fremtiden grønn?

- Fremtiden er i hvert fall grønnere, sier han.