NRK Meny
Normal

- Verden står foran en gjeldskrise

Ett år etter at finansmarkedene raknet, er de økonomiske problemene i verden langt fra over. - Det som forårsaket sykdommen har blitt medisinen, sier økonomiprofessor.

Video nsps_upload_2009_9_14_10_3_20_1480.jpg

Se innnslag om Lehman Brothers-kollapsen fra dagens Morgennytt.

Det er ett år siden den amerikanske giantbanken Lehman Brothers gikk overende og skapte panikk i verdens finansmarkeder.

LES: Lehman Brothers konkurs

Tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan i USA betegnet krisen som en hundreårskrise.

Krisen i det amerikanske bankvesenet ble utløst fordi mange forbrukere og bedrifter hadde tatt opp for mye gjeld som de ikke klarte å betjene. De globale finansmarkedene ble raskt infisert, og etterhvert også realøkonomiene verden over.

'

- Problemet er at man har forsøkt å løse et gjeldsproblem ved å ta opp enda mer gjeld

Ola H. Grytten, professor i økonomisk historie ved NHH

Siden dengang har verdens regjeringer kuttet renta ned mot null, den offentlige pengebruken har eksplodert i de fleste land, og statlige redningspakker har reddet den gobale finanssektoren fra kollaps.

LES: Akutt behov for bankpakke

LES: Gir 100 milliarder til bankene

Den enorme frykten som preget markedene i fjor høst har forsvunnet. Men de grunnleggende problemene er langt fra over.

Ustabil verdensøkonomi i vente

De store underskuddene til land som USA og Storbritannia vil føre til en veldig ustabil verdensøkonomi i årene som kommer, mener BI-professor Øystein Nordeng.

Økonomiprofessor Ola Grytten

Ola H. Grytten er professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole. Han mener det største problemet i verdensøkonomien er at det internasjonale gjeldsproblemet ikke er løst.

Foto: unknown / NRK

- Jeg tror på ingen måte at vi er over krisen og kommer tilbake til der vi har vært. Det er grunnleggende ubalanser i verdensøkonomien som må rettes opp, sier Nordeng.

Professor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole mener at verden står overfor en systemkrise.

- Langvarig lave renter førte til gjeldsoppbygging og bobletilstander. Da krisen oppsto løste statene problemene ved å ta opp enda mer gjeld. Dermed blir det som forårsaket sykdommen medisinen, sier Grytten.

- Bankene var livredde

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities husker dagene etter Lehman Brothers-konkursen som svært dramatiske.

- Vi skjønte etter noen dager at det var en fare for at hele systemet ville kollapse. Mellombankmarkedet fungerte ikke og bankene ble livredde fordi de ikke fikk finansiert utlånene sine. Det norske banksystemet fungerte kort og godt ikke, ser Andreassen.

Nordeas konserndirektør Gunn Wærsted opplevde ukene etter konkursen som svært krevende.

- Mye hendte veldig raskt. Det var markeder som ikke fungerte lenger, de makroøkonomiske modellene virket ikke og tilliten mellom bankene ble borte, sier Wærsted til NRK.

Gunn Wærsted, konserndirektør i Nordea

Gunn Wærsted, konserndirektør i Nordea, sier til NRK at finanskrisen har vært tema hver eneste uke i konserledelsen.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Wærsted har tidligere uttalt at 300 av bankens medarbeidere jobbet døgnet rundt da banken skjønte at Lehman Brothers kunne gå overende. Alle utbetalinger ble stoppet, for å redde kundenes penger.

- Problemene større idag

Joseph Stieglitz, som er Nobelprisvinner i økonomi, sa i går at den amerikanske banksektorens problemer er større i dag, enn før bankkrisen.

- I USA og i mange andre land har bankene som var for store til at myndighetene kunne la dem gå konkurs, nå blitt enda større, sa Stieglitz, ifølge Bloomberg.

Flere tar nå til orde for at amerikanske myndigheter bør ta grep for å redusere størrelsen på gigantbankene. Blant dem som skal ha gitt president Barack Obama dette rådet er tidligere sentralbanksjef Paul Volcker i USA.