NRK Meny
Normal

- Varselklokkene bør ringe

Transparency International mener at Telenors nye gigantkonsern registrert i et skatteparadis bør få varselklokkene til å ringe hos næringsministeren.

Telenors Jon Fredrik Baksaas

Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas

Foto: Lien, Kyrre / AFP

I går ble det kjent at Telenor skal opprette et kjempekonsern registrert i skatteparadiset Bermuda sammen med den russiske oligarken Mikail Friedmann.

LES: Legger ned stridsøksen

LES: - Stoler på russerne

Den nye telecomgiganten Vimpelcom skal være registrert på Bermuda, skatte til Nederland og følge rettsreglene i New York, der selskapet planlegges børsnotert i mars 2010. Telenor skal eie 39 prosent av selskapet.

- Vi mener at det burde ringe noen varselklokker hos næringsministeren når det gjelder disse konstruksjonene.

Guro Slettemark, generalsekretær i Transparency International
Guro Slettemark, generalsekretær i Transparency International

Generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International sier at det er viktig at norske myndigheter følger nøye med når delvis statseide selskaper organiserer virksomheter i skatteparadiser, fordi det kan gi en negativ signaleffekt.

Foto: Knut Falch / SCANPIX

LES: Hva er et skatteparadis?

Mange av landene som det nye selskapet opererer i, har store problemer med korrupsjon, ifølge Transparency International.

- Vi håper problematikken rundt eierstruktur og korrupsjon blir vurdert nøye. Hvis ikke kan det fremstå som i strid med regjeringens uttalte mål om å bekjempe korrupsjon, sier Slettemark.

Den norske stat eier gjennom Nærings- og handelsdepartementet 54 prosent av Telenor.

- Kan spare enorme beløp i skatt

Amanuensis Hugo Matre ved Universitetet i Bergen mener organiseringen av "nye" Vimpelcom er en klassisk måte å spare skatt på.

- Nederland er et av de mest brukte gjennomstrømmingslandene i verden i dag, fordi de har gunstige skatteavtaler og et lavt skattenivå. Samtidig er det knyttet til et klassisk skatteparadis som Bermuda, sier Matre til NRK.

Han mener at det kan være enorme beløp å spare på organiseringen, både direkte i form av lavere skatteregning, og indirekte fordi man kan skyve skatteregningen forover i tid.

Å skyve en skatteregning foran seg er gunstig av to årsaker. For det første spises skatteregningen opp av inflasjon over tid, og for det andre kan skatteforpliktelsen reinvesteres og dermed gi avkastning.

Vi har eksempler fra Norge der rederier flytter på gevinster fra 1.verdenskrig ennå. Tidsverdien som ligger i utsettelsen kan være formidabel.

Hugo Matre, amanuensis ved UIB

Ikke skattemessig motivert

Telenors konserndirektør Jan Edvard Thygesen sier til NRK at det ikke var skattemessige årsaker til at "nye" Vimpelcom registreres i Bermuda med hovedkontor i Nederland.

- Målet var å finne et land med nøytral juridisk plattform, basert på lovgivningen i New York. Blant flere mulige alternativer falt valget på Bermuda, sier Thygesen.

Men Nederland har ganske gode skattebetingelser, har de ikke det?

- Jo, jeg tror de, så vidt meg bekjent, har gode vilkår i europeisk sammenheng, sier Thygesen.

Regjeringen har gått til krig mot skatteparadiser

I en utredning fra utenriksdepartementet i år (NOU 19 - 2009) betegnes konstruksjonen hvor nederlandsk hovedkontor kombineres med et selskap i et skatteparadis som Bermuda, som skadelig.

Ifølge utredningen, fører konstruksjonen til at skattegrunnlaget i både kildestaten og hjemstedsstaten undergraves.

Men i går sa næringsminister Sylvia Brustad til NRK at hun synes løsningen Telenor har forhandlet frem er god.

Sylvia Brustad
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

- Det som ligger på bordet i dag er det selskapene som har forhandlet frem, og jeg synes det er en veldig bra løsning, sa Brustad i går.

21.30 i kveld blir det mer om skatteparadiser i Brennpunkt på NRK1.

LES: Tause om postboksene