NRK Meny
Normal

- Useriøst tull om innsidehandel

Det er bare tull at det foregår omfattende innsidehandel ved Oslo Børs. Det mener administrerende direktør i Norges Fondsmeglerforbund, Per Broch Mathisen.

Oslo Børs
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Reaksjonen kommer etter at Petter Gottschalk, professor på BI og ekspert på organisert kriminalitet i dag tidlig sa at innside-informasjon ligger bak minst halvparten av all handel ved Oslo Børs.

- Påstanden er tullete og useriøs

 Daglig leder i Norsk Fondsmeglerforbund, Per Broch-Mathisen

Per Broch Mathisen i Norges Fondmeglerforbund mener det er useriøst å hevde at halvparten av omsetningen ved Oslo Børs skjer ved at aktørene har innsideinformasjon.

Foto: SCANPIX / Scanpix

- Jeg er helt uenig i at halvparten av handelen på Oslo Børs skjer ved at aktørene har innsideinformasjon, sier administrerende direktør i Norges Fondsmeglerforbund, Per Broch Mathisen.

Nettradio: - Tull om innsidehandel

Mathisen betegner påstanden som useriøs og lite troverdig, og mener at ulovlig innsidehandel ved Oslo Børs skjer i svært lite omfang.

Gottschalk, som er BI-forsker og ekspert på organisert kriminalitet, mener at halvparten av omsetningen på Oslo Børs skjer med innsideinformasjon, som aktørene har tilegnet seg på tvilsomt vis.

Les mer: - Acta-saken er toppen av isfjellet

Påstanden kommer i kjølvannet av at det som kan være norgeshistoriens største innsidesak nå rulles opp i Stavanger, hvor fem personer er siktet for å ha kjøpt og solgt aksjer for 114 millioner kroner.

Ulovlig milliardomsetning hver dag

Dersom påstanden fra Gottschalk er riktig, betyr det at så mye som 6-7 milliarder kroner av omsetningen hver dag ved Oslo Børs skjer basert på slik informasjon.

Petter Gottschalk

BI-professor Petter Gottschalk, mener ikke han tar for hardt i med sine påstander om innsidehandel på Oslo Børs.

Foto: Frode Wik / NRK

Broch Mathisen forstår ikke hva BI-professoren bygger sine på stander på.

- Etter å har forsket på dette i åtte år sammen med kolleger ved politihøyskolen, er dette ikke å ta for hardt i, slett ikke, sier Gottschalk, som føler seg trygg på sin oppsiktsvekkende påstand.

Nettradio: - Mer vanlig enn uvanlig