Hopp til innhold

- Trygg på at SAS forstår alvoret

Næringsminister Trond Giske forklarer hvorfor regjeringen på nytt blar opp sjekkheftet for å fylle opp kassen i SAS.

Trond Giske, næringsminister

Næringsminister Trond Giske og staten vil bidra med 575 millioner kroner for å sikre den videre driften i SAS.

Foto: Johan B. Sættem

På en pressekonferanse i Oslo i dag fortalte nærings- og handelsminister Trond Giske om bakgrunnen for at regjeringen nok en gang velger å stille opp med kapital for en slunken SAS-kasse.

I dag ble det kjent at SAS trenger nye 5 millarder svenske kroner for å sikre driften, knapt et år etter at eierne stilte opp med 6 millarder kroner.

LES: SAS kutter nye 2 milliarder

LES: Politisk uenighet om SAS-emisjon

- Vi føler oss trygge på at ledelsen, de ansatte og bankene som SAS samarbeider med forstår alvoret i situasjonen for selskapet, sier næringsminister Trond Giske.

- Skal ikke dumpe arbeidsbetingelsene

Den norske regjeringen står klare til å bla opp nesten 600 millioner kroner for å redde selskapet. Vedtas forslaget, har norske skattebetalere gjennom næringsdepartementet investert over 1,2 milliarder kroner i det kriserammede selskapet på rundt ett år.

Giske mener at SAS må være konkurransedyktig uten å "dumpe arbeidsbetingelser ned mot de dårligste i bransjen", men skal være konkurransedyktige mot det han kaller de store, seriøse aktørene i flymarkedet.

- Det er på den bakgrunn at vi går inn med kapital, sier næringsministeren.

- Feil av staten å eie

Flyanalytiker Hans Erik Jacobsen i First Securities mener at et av problemene i SAS er svak eierstyring.

- Staten burde ha trukket seg ut for lenge siden. Hadde ikke staten eid noe i SAS tror jeg ikke disse problemene hadde oppstått, sier Jacobsen til NRK.

Han tror at regjeringen nå velger minste motstands vei, og stiller opp med mer penger i håp om at det skal gå bra, i stedet for å la selskapet gå konkurs.

En uvanlig dårlig dag for aksjonærene

Giske og statens øvrige medaksjonærer i SAS har en usedvanlig dårlig dag, viser tallene fra Oslo Børs der SAS-aksjen er sekundærnotert.

SAS-aksjen hadde klokka 14 torsdag falt nesten 22 prosent i verdi. Det betyr at den norske staten og alle de andre aksjonærene i selskapet til sammen har tapt mer enn 1,4 milliarder norske kroner på papiret i løpet av dagen.

LES: SAS stuper på Oslo Børs