NRK Meny
Normal

- Telenor melker egne kunder

(DN.no) Som telenorkunde betaler du ofte mye mer for å ringe fra Telenors eget operatørnett i utlandet, enn det Netcoms kunder trenger å betale i samme nett. Sjekk landene der Telenor flår sine egne.

RUSSIA/ A man speaks on the phone near an office of Beeline, the brand owned by mobile phone operator Vimpelcom, in Moscow

Telenor tilbyr vanlige russere billig mobiltelefoni gjennom Vimpelcom. De tilbyr også relativt billig telefoni til Netcoms norske kunder i Russland. Telenors egne norske kunder derimot.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Som DN.no skrev i går, torsdag, tar norske teleoperatører seg stivt betalt for vanlig mobiltelefonbruk utenfor EU. Mens det er makspriser på både inngående og utgående samtaler i EU, er det fritt frem utenfor.

Les også: Telenor vil inn i Myanmar

Teleselskapene skylder gjerne på at prisene er høye fordi operatørene i de landene nordmenn er i, tar seg så godt betalt for å låne ut nettet til nordmenn på ferie (roaming). Men som DN.no/Dagensit.no har skrevet tidligere er det bare en liten del av forklaringen på at det ofte koster kjetting å bruke mobilen utenfor EU.

Konkurrenten får kjemperabatt

DN.no/Dagensit.no har undersøkt ringeprisene i de landene Telenor har eierskap i lokale operatører. Oversikten under viser at Telenors kunder ikke bare betaler skyhøye priser selv om de ringer via et telenoreid nett. I flere tilfeller får Netcoms kunder lavere priser når de låner Telenors nett i utlandet.

Eksempel: Telenor eier 31,7 prosent av teleoperatøren Vimpelcom, som blant annet opererer i Russland. Telenors kunder må likevel ut med svimlende 20 kroner minuttet for å ringe hjem til Norge. Netcoms kunder som låner det dels telenoreide Vimpelcom-nettet slipper derimot unna med 3,39 kroner i minuttet for samme tjeneste. For mottak av samtaler er prisforskjellen enda mer grotesk: Telenor tar 15 kroner minuttet - 15 ganger mer enn Netcoms kunder som bare blir belastet med 1,06 kroner minuttet.

I Bangladesh, der Telenor eier 55,8 prosent av den største mobiloperatøren Grameenphone, koster det 14,99 kroner minuttet å motta en samtale dersom du er Telenor-kunde. Som Netcom-kunde betaler du også det hvite i øyet, men likevel mindre: 12,49 kroner minuttet.

I Thailand eier Telenor 42,6 prosent av landets nest største mobiloperatør, DTAC. Likevel betaler Netcom-kunder en krone mindre per minutt for å ringe hjem til Norge (6,99 kr/min) enn det Telenors kunder må betale i "sitt eget" nettverk.

For inngående samtaler betaler Netcoms kunder 2,99 kroner per minutt som takk for lånet av Telenors DTAC-nett. Telenors egne kunder må ut med langt mer enn det dobbelte: 7,99 kroner per minutt.

Og listen fortsetter: I Malaysia er det billigere for Netcoms kunder å motta samtaler via telenoreide Digi, i India er det billigst for Netcoms kunder å ringe via Telenors Uninor, i Bangladesh er det billigst for Netcomkundene å motta samtaler i Telenors Uninor-nett og sist men ikke minst koster det for Netcoms kunder 45 øre å ringe fra Telenors nett i Sverige og Danmark. Telenors kunder betaler 3,39 kroner.

- Melker kundene

Teleanalytiker Tore Aarønæs i Norsk Telecom har undret seg lenge over at prisene utenfor EU fortsatt er svindyre - til og med der de norske teleoperatørene eier nettene selv.

- Jeg synes det er veldig rart at ikke Telenor lager gode kundefordeler for sine egne kunder der de kan, i stedet for å melke de. De burde jo sagt: Skal du til Ukraina? Der har vi en venn som kan gi deg billig telefoni.

- Er det egentlig så rart, selskapene tjener uhorvelig mye penger på å gjøre det slik?

- Det viser i så fall at grådigheten er større enn kundeorienteringen. Men det er grotesk. Det er ufinhet satt i system, der operatørene har funnet et regulatorisk smutthull hvor de kan boltre seg, sier Aarønæs.

Han tror imidlertid at lavere priser kommer til å presse seg frem. Ikke nødvendigvis som følge av konkurranse mellom teleaktørene, men som følge av at ny teknologi gjør det stadig lettere og fristende å kutte ut den tradisjonelle mobiltelefonen helt.

- Selv har jeg installert ip-telefoni i mobiltelefonen min. Det innebærer at jeg kan ringe gratis fra hvor som helst i verden, så lenge jeg har tilgang på et trådløst nett. Og det har jeg stadig oftere. Det er kjempekult. Det er en veldig god følelse å snakke en halvtime i telefonen fra Borneo eller Madagasker uten at det koster ett øre, sier teleanalytikeren.

Lik pris gir høy pris

Slik svarer Telenor på spørsmålet om hvorfor Netcoms kunder i flere tilfeller får lavere priser i Telenors nett, enn telenorkundene selv.

- Vi har valgt en prismodell der kunden får samme pris uansett hvilken operatør kunden bruker i utlandet. Det er en stor fordel for kunden å ha lik pris uansett hvilken operatørs nett du er på i utlandet fordi dette gir forutsigbarhet. I tillegg er det vanskelig for kunden hele tiden å passe på at hun er på et spesielt nett. Kunder ønsker forutsigbarhet i utlandet og derfor har vi valgt å ha samme pris uansett hvilken operatør/nett som brukes i utlandet, skriver Anders Krokan i Telenor i en epost til DN.no.

Både Netcom og Telenor gir samtidig uttrykk for at de synes prisene på mobiltrafikk utenfor EU er for høye, og at de jobber fortløpende med å sette ned prisene. I Telenor begynner de imidlertid med de mest populære reisemålene - og derfor kan det ta tid før prisene settes ned i land som Russland, Ukraina og Bangladesh.

Priser for å ringe og motta samtaler i Telenor-eide nettverk i utlandet:

Land Selskap Telenors eierandel Ringe/motta Telenor Ringe/motta Netcom
Malaysia DiGi 49 % 19,99 / 14,99 22,78 / 12,49
Ukraina Kyivstar 56.5% 6,99 / 3,99 28,88 / 12,49
Russland Vimpelcom 31,7 % 19,99 / 14,99 3,39 / 1,06
India Uninor 67,25 % 19,99 / 14,99 17,70 / 18,74
Ungarn Telenor Ungarn 100 % 3,39 / 1,06 3,39 / 1,06
Bangladesh Grameenphone 55,8 % 7,99 / 14,99 23,38 / 12,49
Serbia Telenor Serbia 100 % 6,99 / 3,99 36,51 / 4,99
Thailand Dtac 65,5 % 7,99 / 7,99 6,99 / 2,99
Montenegro Telenor Montenegro 100 % 6,99 / 3,99 18,94 / 4,99
Sverige/Danmark Telenor Sverige/Danmark 100 % 3,39/1,06 0,45 / 0,45