- Synd at ingen norske nådde opp i SAS

Norske ledere er ikke like sultne på internasjonale lederstillinger som svenskene, sier Asbjørn Wikestad i Luftfartens Funksjonærforening. I dag ble det kjent at den nye SAS-sjefen blir nok en svenske.

Video Asbjørn Wikestad i Morgennytt

Se Asbjørn Wikestad blir intervjuet om ny SAS-sjef i Morgennytt. Wikestad er leder i Luftfartens Funksjonærforening og sitter i konsernstyret i SAS.

Ansatterepresentanter i de ulike fagforeningene i SAS har tidligere gitt uttrykk for at de mente det nå var Norges tur til å få konsernsjefen i det skandinaviske flyselskapet.

LES: Fagforeningene krever norsk sjef

Rickard Gustafson

Svenske Rickard Gustafson ble torsdag presentert som ny konsernsjef i SAS.

Foto: Thomas Marott / Trygg-Hansa Försäkrings AB

Men nok en gang tapte Norge landskampen med svenskene. En nordmann har ikke vært konsernsjef i SAS siden Jan Reinås var øverste leder i flyselskapet fra 1993-1994.

LES OGSÅ:

Rickard Gustafson blir ny SAS-sjef

Leder Asbjørn Wikestad i Luftfartens Funksjonærforening mener norske næringslivsledere ikke er gode nok til å markedsføre seg selv som svenskene.

- Det er veldig synd at det ikke er noen norske kandidater som når opp. Vi har inntrykk av at det er et skille mellom Norge og Sverige på den måten at svenskene markedsfører seg bedre, er mer på alerten og vil gjerne ha stillinger, sier Wikestad til nrk.no.

- Norske ledere må være mer frampå

Ansatterepresentanten, som sitter i konsernstyret i SAS, mener at norske ledere er for tilbakelent og at de må være mer frempå for å få internasjonale lederstillinger.

Likevel sier Wikestad at han ikke er skuffet over at det heller ikke nå ble en nordmann.

- Skuffet og skuffet. Det hadde jo vært gøy med en nordmann, men nå ble det ikke slik. Vi er glad for at man har valgt en kandidat som har oppnådd gode resultater der han har vært, sier Wikestad.

- Stoler på at styret har funnet den beste

Også Jens Lippestad, som er formann i Norske SAS-flygeres forening, skulle gjerne sett at en nordmann nådde opp som ny toppsjef i selskapet.

- Hadde det vært en nordmann som var best kvalifisert hadde det vært bra og for så vidt rimelig i forhold den vekten det norske markedet har i SAS-systemet. Sånn sett kan jeg være skuffet over at det ikke er noen norske som er aktuell, sier Lippestad.

Jens Lippestad, leder for Norske SAS-flygeres forening

Jens Lippestad, er leder i Norske SAS-flygeres forening

Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Han stoler likevel på at konsernstyret har funnet den beste kandidaten til å lede SAS, og mener at det viktigste er å finne den dyktigste lederen uavhengig av nasjonalitet.

LES OGSÅ: Fullere fly for SAS

LES OGSÅ: Sola taper i priskrigen om billige flyreiser

- Ukjent navn for oss

1. nestleder Knut-Jørgen Næss i Norsk Kabinforening sier til NRK at de ble overrasket over valget av ny toppsjef i SAS.

- Det var overraskende. Foreløpig vet vi bare hvilken bakgrunn han har og hvilke resultater han har oppnådd. Det blir spennende å følge ham, sier Næss.

Han mener at det nå er viktigere at en ny SAS-sjef forstår seg på å drive butikk enn at vedkommende har erfaring fra flybransjen.