NRK Meny
Normal

- Svært gunstig for Statoil

- Dette er svært gunstig for Statoil, sier professor i statsvitenskap Dag Harald Claes.

Torgeir Kydland

Torgeir Kydland, Statoils direktør for Eurasia, Midtøsten og Asia, gir fra seg konvolutten med budet på oljefeltet under dagens auksjon i Bagdad.

Foto: Karim Kadim / Scanpix/AP

Statoil vant lørdag, sammen med det russiske oljeselskapet Lukoil, kontrakten for utvinning av det gigantsie oljefeltet West Qurna-2 i Irak.

Feltet inneholder trolig oljereserver på 12,9 milliarder fat olje. Det regnes som et av verdens største oljefelt som ennå ikke er utvunnet, ifølge AFP.

Det er beregnet at produksjonen på feltet etter hvert vil komme opp i 1,8 millioner fat per dag.

- Statoil har slitt

- Dette er utelukkende bra, mener Dag Harald Claes.

Statoil har slitt med å få gode kontrakter internasjonalt. Områdene i Midtøsten er indrefileten i det internasjonale oljemarkedet. Her er det mye olje, og den kan utvinnes med lave kostander. Så dette er veldig gunstig for Statoil, sier professoren til NRK.

Torgeir Kydland, Statoils direktør for Eurasia, Midtøsten og Asia, som deltok under auksjonen, bekrefter overfor NTB at dette er positivt for selskapet.

oljefelt i Irak

Irakiske oljearbeidere på et annet oljefelt i Irak, Rumaila ved Basra som også har inngått i budrundene.

Foto: Nabil al-Jourani / Scanpix/AP

– Vi har med dette fått en posisjon i et av de største oljefeltene i verden, pluss en posisjon i Irak, et av de gjenværende landene med store, uutnyttede oljereserver. Det gir oss en posisjon i et område av stor betydning framover, sier Kydland

Lukoil har en andel på 85 prosent, mens Statoil har en andel på 15 prosent i kontrakten. Lukoil-Statoils tilbud ble foretrukket foran konkurrerende tilbud fra det malaysiske selskapet Petronas, et fellestilbud fra det britiske BP og det kinesiske CNPC og et tilbud fra det franske Total.

Tapte i går

I går tapte Statoil en kontrakt om utbygging av Halfaya-feltet sør i Irak nær grensen til Iran.

oljeauksjon i Irak

Fra oljeauksjonen i Bagdad lørdag.

Foto: Karim Kadim / Scanpix/AP

Representanter for 44 internasjonafle oljeselskaper, deriblant Statoil, er samlet i Bagdad og deltar i budrunden på 10 nye irakiske oljekonsesjoner.

Auksjonen har gått over to dager og begynte i går. West Qurna-2 var det største oljefeltet på auksjon i dag.

Flere tusen irakiske soldater og politifolk har vært utplassert i Bagdad for å holde vakt under auksjonen. Det er bare noen dager siden 112 mennesker ble drept av en serie bilbomber i hovedstaden.

Les Statoil tapte Irak-kontrakt