Hopp til innhold

- Stoler ikke på StatoilHydro

I 2004 gikk Statoil og andre kjeder inn for at det skulle bli lov å selge alkohol på norske bensinstasjoner. - De kan komme til å prøve seg igjen, mener ruspolitisk organisasjon.

STATOILHYDRO
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

StatoilHydro måtte legge seg flat etter at det tirsdag ble kjent at selskapet hadde forsøkt å påvirke litauiske myndigheter til å gjøre om et forbud om spritsalg på bensinstasjoner om natten.

Forbudet om nattlig alkoholsalg gjorde at selskapet tjente mindre penger, noe StatoilHydro mente kunne true arbeidsplassene.

LES: StatoilHydro legger seg paddeflat

LES: StatoilHydro krever alkoholsalg

Kommunikasjonsdirektør Ola Morten Aanestad uttalte til NRK at det ikke var StatoilHydros oppgave å påvirke alkoholpolitikken i landene selskapet opererte i.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Uttalelsen provoserer Anne-Karin Kolstad i den ruspolitiske organisasjonen Actis, som mener at selskapet er tatt med buksene nede, og at uttalelsene ikke er troverdige.

- Ville ha alkoholsalg på norske bensinstasjoner i 2004

Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i Actis

- Det er ikke lenge siden StatoilHydro prøvde å påvirke norske myndigheter til å åpne for alkoholsalg på norske bensinstasjoner, og da er det ikke rart at de gjør dette i andre land de er i, sier Anne-Karin Kolstad i den ruspolitiske organisasjonen Actis til NRK.

Foto: Johan B. Sættem

I forbindelse med endringer i alkoholloven i 2004 sendte bensinstasjonenes bransjeorganisasjon Norsk Petroleumsinstitutt et høringsbrev til Sosialdepartementet.

Der heter det at man forventer at norske bensinstasjoner skal få selge alkohol, fordi stasjonene diskrimineres i forhold til andre utsalgssteder, som dagligvarebutikker.

Les høringssvaret her.

- Det vil ikke forundre meg noenting om de vil prøve seg igjen, men med den massive motstanden det har vært nå i det politiske miljøet, håper jeg og tror at selskapet dropper å foreslå dette i neste runde, sier Anne-Karin Kolstad.

LES: - Etisk betenkelig av StatoilHydro

- Vil ikke jobbe for alkoholsalg

Allerede i høst kan det ligge an til en revisjon av alkoholloven. Men Statoil avviser at selskapet vil forsøke å endre norsk alkoholpolitikk.

- Det er vår holdning at Statoil ikke skal påvirke alkoholpolitikken i noen land, heller ikke i Norge, sier informasjonssjef Pål Heldaas i Statoil Norge.

Han viser til at selskapet og bransjen fikk en avklaring etter behandlingen av alkoholloven i 2004. Den konkluderte med at norske bensinstasjoner ikke fikk lov til å selge vin og øl.

Bransjeforeningen Norsk Petroleumsinstitutt ønsket en prinsipiell avklaring av spørsmålet, fordi norske dagligvarekjeder begynte å sette opp bensinpumper, samtidig som de solgte øl.

Det ligger an til en ny revisjon av alkoholloven til høsten. Vil Statoil fortsatt gjennom bransjeorganisasjonen arbeide for å få alkoholsalg på norske bensinstasjoner?

- Nei, det ligger det ikke an til. Vår holdning er at vi følger de reglene som gjelder helt til punkt å prikke, sier Heldaas.