Hopp til innhold

- StatoilHydro betalte 4 milliarder

Russiske aviser antyder at StatoilHydro betalte fire milliarder kroner for å få være med på Sjtokman-utbyggingen.

Sjtokman-feltet
Foto: OAO GAZPROM / AP

De to store russiske næringslivsavisene Vedomosti og Kommersant har i dag oppslag om avtalen StatoilHydro inngikk med Gazprom i går.

Les også: StatoilHydro får oppdrag på Sjtokman

Les også: Skeptisk til Sjtokman-effekt

- Betalte fire milliarder

Kommersant siterer en ikke navngitt kilde innad i selskapet Gazprom, som sier at StatoilHydro betalte 800 millioner dollar, tilsvarende fire milliarder norske kroner, for å få være med på Sjtokman-utbyggingen.

Det skal være styremøte i StatoilHydro i dag, men en endelig avgjørelse om utbyggingen blir først tatt i andre halvår i 2009. 

- Det kommer til å bli et intenst og tett samarbeid mellom partene i dette prosjektet. Det er helt klart at norsk teknologi kommer til å spille en viktig rolle, med de erfaringene som finnes i Norge fra blant annet Ormen Lange og Snøhvit, sier Jentoft.

Avviser utbetalinger

Bengt Lie Hansen er leder for StatoilHydro i Russland. Han avviser at selskapet har betalt penger til Gazprom for å være med på Sjtokman-utbyggingen.

- Jeg kan ikke kommentere tall knyttet til kommersielle avtaler, men jeg kan si at vi ikke har utbetalt noen bonus, sier Hansen.

Han bekrefter at StatoilHydro har inngått avtaler om framtidige bonusutbetalinger dersom Sjtokman blir bygd ut, slik også franske Total har gjort.

Men hansen vil ikke si noe om størrelsen på denne bonusen.

Irritert på amerikanerne

Avisen Kommersant skriver at avgjørelsen om å droppe det amerikanske selskapet Conoco-Philips ble tatt etter at den amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice besøkte Moskva i midten av oktober for å snakke om de amerikanske rakettskjoldplanene.

- Disse forhandlingene var resultatløse, og førte til irritasjon på russisk side. Da ble avgjørelsen tatt om å hive ut amerikanerne, og gi StatoilHydro en større eierandel, sier utenriksmedarbeider Morten Jentoft til NRK Dagsnytt.

- Dette forteller litt om at dette i høyeste grad er et politisk prosjekt, sier Jentoft.