- Som å bli svensk landslagssjef

Nordmannen Øystein Løseth får 12 millioner kroner i årslønn som toppsjef i den skandaliserte kraftgiganten Vattenfall - og sammenligner jobben med å bli svensk landslagssjef i fotball.

Nordmannen Øystein Løseth er ny toppsjef i Vattenfall
Foto: Nuon

Nordmannen Øystein Løseth ble i går utnevnt til ny konsernsjef i den svenske elgiganten Vattenfall i et ekstraordinært styremøte. Vattenfall er eid av den svenske stat og er den svenske motsatsen til Statkraft.

På en pressekonferanse i Stockholm i dag sa nordmannen at han var svært stolt over å få jobben.

- Det er som om en norsk fotballtrener skulle bli svensk landslagssjef i fotball, sier Løseth. Han fortalte at han har fulgt Vattenfall fra det var et lite svensk energiselskap og til dagens situasjon som stor europeisk kraftaktør.

Løseth kommer fra stillingen som konsernsjef i nederlandske Nuon Energy, som Vattenfall eier halvparten av. Han har bakgrunn fra Statkraft, Naturkraft og Statoil, og har i mer enn 10 år jobbet utenfor Norge.

12 millioner i årslønn

- Av alle de 50 kandidatene vi hadde på blokken var Øystein den beste. Han er en klok kar, sier styreleder Lars Westerberg i Vattenfall.

Løseth får en årslønn på 12,5 millioner svenske kroner og en pensjonsavtale som gir ham en årlig utbetaling på 30 prosent av lønna ved pensjonsalder.

Han får ingen bonusordning.

LES: Christian Rynning-Tønnesen ny sjef i Statkraft

Ledelsen i Vattenfall

Vattenfalls styreleder Lars Westerberg flankert av påtroppende konsernsjef Lars Løseth til venstre og avtroppende konsernsjef Lars G. Josefsson til høyre.

Foto: AP Photo/Anders Wiklund

Skandialisert toppsjef presset ut

Den nåværende sjefen, Lars G Josefsson, skal ha blitt presset til å gå av etter at det ble hevdet at han hadde pantsatt hele det statlige kraftkonsernet i en avtale med tyske styresmakter.

Lars G Josefsson, konsernsjef i Vattenfall

Lars G Josefsson, konsernsjef i Vattenfall

Foto: AP Photo/ Evert Elzinga

Ifølge TV4, skrev Josefsson i fjor under et dokument som gjør at Vattenfall risikerer ubegrensede erstatningsutbetalinger dersom det skjer en ulykke ved selskapets atomkraftverk i Tyskland.

Ved en stor ulykke kan Vattenfall i praksis gå konkurs. Det er tysk lov som krever at selskaper som driver kjernekraftverk i landet skal holdes ubegrenset erstatningsansvarlige ved en ulykke.

Vattenfall mener påstanden om at selskapet skal være pantsatt er grunnløs, og at det er helt usannsynlig at Vattenfall AB vil bli erstatningsansvarlig etter en eventuell ulykke.

- Selskap i tillitskrise

Den nye konsernsjefen mener at Vattenfall nå er i en dyp tillitskrise.

- Jeg har en visjon om at alle svensker og alle ansatte i selskapet skal være stolte av Vattenfall, og jeg mener man i stor grad har grunn til å være det. Men det må kanskje en nordmann til for å si det i dag, sier Løseth.

Øystein Løseth skal i en overgangsperiode på noen måneder jobbe sammen med den avtroppende konsernsjefen, og vil ta over som konsernsjef før sommeren 2010.

Avtroppende konsernsjef Lars G. Josefsson vil i følge styrelederen i Vattenfall ikke få noen økonomisk kompensasjon for å gi seg som konsernsjef før pensjonsalderen.