NRK Meny
Normal

- Skattekutt skyld i gjeldskrise

– Skattelettelsene som er innført i en del land er noe av årsaken til krisen, mener statsminister Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg

Stoltenberg mener skattekuttene er skyld i gjeldskrisa som rammer Europa.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

I et intervju i Aftenposten sier statsminister Jens Stoltenberg at skattekuttene som er innført i en del europeiske land er noe av årsaken til gjelds­krisa som rammer eurosonen.

– Gjeldskrisa vil ta tid

Stoltenberg skal denne uka til Brussel for å diskutere de økende problemene i eurosonen med presidenten i EU-kommisjonen, José Barroso. Her skal han også møte en rekke andre statsledere.

Ifølge Stoltenberg vil det ta tid å gjenopprette balanse i eurosonen.

– Gjeldskrisa vil ta tid. Den påfører mange mennesker store byrder og skaper ny ulikhet. Den rammer dem som har minst mest, sier han til Aftenposten.

Stoltenberg sier samtidig at den anspente situasjonen i Europa også kan få store konsekvenser for den norske økonomien.

– Vi selger halvparten av det vi lager her i landet til utlandet, forklarer han til avisa.

Mange må kutte

En rekke land i eurosonen, blant annet Spania, Hellas og Italia, har måttet innføre store kutt og sparetiltak det siste året.

Spania vil blant annet foreta kraftige lønnskutt, fryse pensjonene og kutte i foreldrepengene for å få bukt med budsjettunderskuddet, som er på hele elleve prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP)

Også den italienske regjeringa har bestemt at landets budsjettunderskudd skal reduseres ved hjelp av kraftige kutt.

Kuttene, som tilvarer om lag 200 milliarder kroner, innebærer blant annet at lønningene til offentlige ansatte fryses og at pensjonsalderen heves.

Verst er situasjonen i Hellas, som sliter med en gjeld på 115,1 prosent av BNP, noe som tilsvarer 273,4 milliarder euro.

For å redusere den enorme gjelden planlegger Hellas et budsjettkutt på 30 milliarder euro, det vil si nesten 240 milliarder kroner, de kommende tre åra. Håpet er å få gjelden under tre prosent av BNP innen 2014.