NRK Meny
Normal

- Sjekket ikke konsekvensene

Regjeringen har brukt over fem milliarder uten å sjekke de økonomiske konsekvensene. Dette ligner politiske korrupsjon, sier Høyres næringslivspolitiske talsmann Torbjørn Hansen.

Statsminister Jens Stoltenberg, Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen

Statsminister Jens Stoltenberg, Kjell Inge Røkke og konsernsjef i Aker ASA Øyvind Eriksen under 'Aker-dagen' forrige torsdag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Han viser til at Røkke-eide Aker fikk 6,4 milliarder kroner i 2007 for salget av deler av Aker Solutions (den gang var navnet Aker Kværner) til staten. Røkke beholdt kontrollen.

Les: - Røkke får særbehandling

- Ligner politisk korrupsjon

Torbjørn Hansen

Høyres næringslivspolitiske talsmann Torbjørn Hansen.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
Steinar Mediaas

NRKs økonomiske kommentator, Steinar Mediaas.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Forrige uke solgte Aker flere selskaper til Aker Solutions – noe som sendte aksjeverdien av selskapet bratt nedover. Transaksjonene ble ikke behandlet eller godkjent av staten som deleier.

- Politisk korrupsjon består i at noen får en uberetig gevinst eller utdeling av fellesskapets resurser som følge av nære politiske relasjoner. Og denne saken har disse elementene i riklig monn, sier Hansen.

Dette får næringsminster Sylvia Brustad til å reagere. I NRKs politisk kvarter tok hun til motmæle.

- Dette er meget sterke påstander, som jeg selvsagt tar sterk avstand fra. Dette er tatt ut av alle proporsjoner. Det å påstå at noen her blir særbehandlet til fordel for andre er selvsagt tatt ut av sammenheng, sier Brustad.

- Har brukt rådgivere

Til påstanden om at regjeringen ikke sjekket de økonomiske konsekvensene før kjøpet i 2007 reagerer også næringsministeren, som nå er opptatt av å få alle kortene på bordet.

- Det ble brukt rådgivere på dette tidspunktet, men det jeg er opptatt av nå er å få på bordet hva som har skjedd, sier Brustad som vil sette ned et uavhengig granskningsutvalg.

Les: Krever granskning
Les: Lønnes av dem hun skal granske

- Saken har diskreditert statlig eierskap

NRKs økonomiske kommentator, Steinar Mediaas, er ikke spesielt imponert over staten i denne saken.

- Statlig eierskap er viktig i en finanskrisetid, fordi man kan sette sin lit til staten som eier i en tid der man trenger statens penger. Denne saken, derimot har diskreditert statlig eierskap i ganske stor grad, sier Mediaas.

Mediaas stusser også over hvordan staten betrakter sitt milliardtap i ettertid.

- Det er jo litt betenkelig når de svenske investorene ”Investor” ikke er fornøyd med avtalen, mens den norske regjeringen fortsatt virker fornøyd. Det er litt overraskende, sier Mediaas.

Hør: politisk kvarter .