- SAS må selge selskapene

En økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole mener SAS er nødt til å selge de tre datterselskapene for å overleve.

SAS
Foto: JOHAN NILSSON / AFP

- SAS har ikke et valg hvis de vil overleve på lang sikt. De har vært veldig flinke til å kutte kostnader over lang tid og de er veldig klar på at de må fortsette å gjøre det, sier økonomiprofessor Frode Steen til NRK.

- Forstyrrelser vil være helt ødeleggende

- Så lenge alle andre sammenliknbare selskaper i Europa gjør det, så kan ikke SAS velge seg ut av dette, sier Steen.

Etter gårdagens styremøte er det klart at SAS utsetter salget av datterselskapene til i februar. Dermed ser det ut til at SAS kan unngå kaoset som trolig ville kommet dersom de hadde gjennomført salgene nå.

Les også denne fra i dag: Juletrafikken er fortsatt i fare

- Det er ikke noen tvil om at en aksjon og forstyrrelser i juletrafikken vil være helt ødeleggende for passasjerene og enda mer ødeleggende for SAS, sier Klaus Sonberg, kommunikasjonsdirektør i SAS til NRK.

- Planlegger ikke streik

Men det er på det rene at de ansatte ikke føler seg trygge. Det dreier seg om 10.000 arbeidsplasser innen teknisk virksomhet, baggasje og andre bakkevirksomheter.

Hovedtillitsvalgt i SAS Ground Services, Hans Jacob Opsahl, sier at mange er demotiverte selv om salgsplanene er utsatt.

- Nå planlegger vi verken aksjoner eller streik i noen form. Men det er klart at folk er blitt holdt så lenge på pinebenken, at en utsettelse fjerner dem ikke derfra, og derfor er det veldig vanskelig for meg å si hvilke følelser folk vil få etter at dette kommer ut, sier han til NRK.