- Rydd opp i juks og fanteri!

- Vi kan ikke leve med at lovlydige borgere risikerer å kjøre rundt i stjålne biler, sier Høyres Jan Tore Sanner. Han forlanger at regjeringen rydder opp.

Jan Tore Sanner
Foto: Tone Staude / NRK

Både finansministeren og justisministeren må pålegge underordnede myndigheter å kontrollere at det ikke importeres stjålne biler til Norge, mener Sanner.

Ingen vet hvor mange stjålne biler med falsk identitet som ruller rundt på norske veier, men svenske eksperter mener at det er minst 500 som kommer inn i landet hvert år.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Du kan bli et uskyldig offer for denne typen kriminalitet, og blir det oppdaget mister du både bilen og kjøpesummen. Den blir beslaglagt av politiet.

LES OGSÅ: Kjører du en stjålet bil?

Nesten ingen kontroll

Toller sjekker bil

Tolleren ber om papirene

Foto: NRK

I EU-landene forsvinner det over 275 000 biler hvert år. Mange av dem blir utstyrt med falskt chassisnummer eller falskt vognkort. Dermed kan et stort antall passere grensen med papirene i orden, og ingen vet om de opprinnelig er stjålet.

Tollvesen og vegmyndigheter kontrollerer som regel bare biler som er under mistanke.

Høye avgifter

Høyres Jan Tore Sanner synes det er spesielt ille at staten tar inn mye penger i avgifter uten å kontrollere bilen skikkelig på grensen.

Som innbyggere må vi kunne være trygge på at den bilen vi kjører ikke er stjålet. Når staten har så høye inntekter på importen, må den også garantere at kontrollen er god nok

Jan Tore Sanner (H)

Betaler terrorvirksomhet

- Det er blitt flere tyverier av dyre biler de siste årene. Og vi ser at bilene brukes som betalingmiddel i internasjonal kriminalitet som narkotikaomsetning, menneskesmugling og finansiering av terrorvirksomhet, sier Sanner.

Han er opprørt over at det skjer til tross for at vi har myndigheter som kan avsløre det.

- Derfor må regjeringen sette foten ned og instruere toll- og vegmyndighetene. Dette kan vi ikke ha noe av, vi må få avslørt og stanset denne kriminaliteten, sier han.

Forsikringsselskapene advarer

Antallet stjålne biler som ruller rundt på norske veier er ukjent. Men forsikringsselskapene kjenner problemet godt.

Gjensidige har foreslått at myndighetene innfører en rutinesjekk som en del av EU-kontrollen. Forsikringsselskapene advarer også folk mot å kjøpe bil privat.