NRK Meny
Normal

- Renteøkning i høst

Nordmenn shoppet langt mer enn ventet i juli. Det kan bety raskere rentehopp fra Norges Bank.

Kjøpelyst
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Detaljhandelstallene for juli viser at nordmenn brukte store deler av sommerferien på landets shoppingsentre i stedet for på stranden.

Mens det var ventet at veksten i detaljhandelen ville bli 1,4 prosent, viser dagens fasit fra SSB en vekst på hele 2,3 prosent.

De fleste varegruppene hadde vekst fra juni til juli. Butikkhandel med byggevarer, elektriske husholdningsapparater og møbler bidro mest til

Shakeb Syed, makroøkonom i Handelsbanken

Shakeb Syed, makroøkonom i Handelsbanken

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

økningen.

- Dette øker sannsynligheten for at Norges Bank setter opp renten allerede i september, sier Shakeb Syed, som er økonom i Handelsbanken.

Handelsbanken ser det likevel som mest sannsynlig at den første renteøkningen på ett år kommer først i oktober.

- Regn med renteøkning i høst

Styringsrenten i Norges Bank er nå 1,25 prosent, det laveste nivået noensinne. Men stadig flere tegn tyder nå på at norsk økonomi er på bedringens vei.

I dag kom det også tall som viser at husholdningenes kredittvekst holder seg relativt stabil, mens bedriftenes kredittvekst fortsatt faller.

- Husholdningenes kredittvekst stabilserer seg nå på et høyere nivå enn ventet. Det har sammenheng med at boligprisene stiger og bilsalget stiger, samtidig som folk bruker mer penger på møbler og hvitevarer, sier Erik Bruce, seniorøkonom i Nordea.

Han mener at tallene viser at norsk økonomi går bedre og at vi kan få en renteøkning allerede i oktober, om ikke tidligere.

- Rentekuttene har virket sterkt

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Også seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor mener at dagens tall fra SSB trekker i retning av at Norges Bank kan komme til å sette renten opp tidligere.

Landets største bank tror første rentehopp fra Norges Bank kommer i desember.

- Når vi når ser at forbruket øker og kredittveksten stabiliseres, tyder det på at rentekuttene har virket veldig sterkt. Hvis denne trenden fortsetter er det grunn til å tro at renteøkningen kommer allerede i oktober, sier Aamdal.