NRK Meny
Normal

- Renta står, men lånet blir dyrere

Norges Bank kommer ikke til å heve styringsrenta under rentemøtet til uka, tror ekspertene. Likevel kan boliglånet ditt blir dyrere i tiden som kommer.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem og styret i Norges Bank holder renten uendret.

Ekspertene tror sentralbanksjef Svein Gjedrem og styret i Norges Bank holder renten uendret på onsdag.

Foto: Morten Holm, Holm, Morten

Ingen tror Norges Bank kommer til å heve styringsrenta før om en god stund, kanskje ikke før andre halvår neste år, hvis Statistisk sentralbyrå (SSB) får rett i sine prognoser.

Fremdeles dystert internasjonalt

Vekstutsiktene internasjonalt er fortsatt dystre, og kommer trolig til å være det i lang tid framover. Derfor vil sentralbanken holde styringsrenta nede for ikke å svekke konkurranseevnen til norsk eksportnæring for mye, tror ekspertene.

– Både signalene Norges Bank har gitt og den økonomiske situasjonen i Europa tilsier at styringsrenta blir holdt uendret, sier økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole til NTB.

Det er sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets helt enig i.

– Renteøkning nå vil være mer aggressivt enn Norges Bank ønsker, sier han.

Likevel kan lånet bli dyrere

Likevel kan banken din finne på å sette opp renta på boliglånet ditt, fordi den internasjonale pengemarkedsrenta stiger parallelt med omfanget av de europeiske gjeldsproblemene.

De siste gjeldsproblemene til Spania kan bli utslagsgivende for norske banker og bidra til å dra utlånsrenta opp der risikoen er størst, tror analytiker Pål Ringholm i First Securities.

Det kan innebære dyrere boliglån for dem som har lånt mest og for norske bedrifter. Ringholm tror de som har lån på 80 prosent eller mer av boligens verdi vil få mye større kostnader enn de som har lån på 60 prosent av boligverdien.

De største norske bankene skal hente finansiering i utlandet, og for dem er kostnadene allerede blitt mye høyere. Vi snakker om at det er blitt nesten ett prosentpoeng dyrere for bankene å hente sine siste kroner, sier Ringholm.

Vanskelig å spå

Grytten er enig i at stigende pengemarkedsrente er et scenario som kan medføre renteøkning fra kreditorene til forbrukere og bedrifter, men understreker at det er flere sannsynlige scenarier som er aktuelle.

– Ønsket om å holde lav styringsrente på grunn av vekstutsiktene internasjonalt og differansen til pengemarkedsrenta vil legge press på Norges Bank fra hver sin kant, sier Grytten.

Bruce påpeker at pengemarkedsrenta allerede har steget og ligger nå et godt stykke over det Norges Bank har i sine prognoser. Utviklingen vil antakelig påvirke det norske rentenivået hvis problemene blir vedvarende, tror han.

– Vi ser de samme trekkene som under finanskrisen, men i mindre omfang. Økte innlånskostnader vil etter hvert slå ut i høyere lånekostnader for forbrukerne og bedriftene. Det vil på sikt svekke økonomien, sier han.