NRK Meny
Normal

- Reklamestunt fra DnB NOR

I dag sendte DnB NOR ut en pressemelding der banken sier at boliglånsrenten ikke skal heves før nyttår, men at rentehevingen kan komme senere. - Kun et reklamestunt, sier bankanalytikere.

Dnb NOR

DnB Nor vil ikke gi lånekundene beskjed om at renta skal opp før jul. Men den beskjeden kan kan fort komme på nyåret, mener analytikere.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

DnB NOR sendte i dag ut en pressemelding der banken sier at renta ikke skal settes opp før nyttår.

"Men vi kan ikke utelukke at rentenivået justeres på nyåret", skriver DnB Nor i pressemeldingen.

- At DNB NOR nå sier at de ikke vil øke sine renter før nyttår virker mest som et reklamestunt, sier analysesjef Bengt Kirkøen i Fondsfinans. Han viser til at det er få dager igjen av 2009.

Bankanalytikeren mener at det av hensyn til bankens omdømme er smart å vente med å sette opp renta, i stedet for å gi kundene en negativ julepresang i form av renteheving nå. I går var Skandiabanken første bank til å sette opp renta etter Norges Banks renteheving forrige onsdag.

LES: Skandiabanken setter opp renten

LES: Norges Bank hever renta

- Rentehevingene kommer over nyttår

Siden tirsdag før rentemøtet har pengemarkedsrenta steget 0,12 prosentpoeng. Kirkøen mener renteutviklingen tilsier at flere banker kan følge etter Skandiabanken og sette opp renta over nyttår.

Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DnB

Informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB NOR avviser at banken allerede har bestemt seg for å sette opp renta over nyttår.

Foto: DnB

Bankanalytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier er enig.

- Pengemarkedsrenta har skutt opp de siste dagene, og hvis trenden fortsetter vil nok også DnB Nor sette opp sine renter over nyttår, sier Gjerland.

- Må justere renta for å opprettholde marginene

Gjerland mener at DnB NOR i likhet med andre banker nå sitter og tygger på hva de skal gjøre med renta.

- Jeg er enig i at dagens pressemelding fremstår som et reklamestunt. DnB NOR vil være en god personbank for kundene. Men den dårlige beskjeden kan fort komme etter jul, sier Gjerland.

Han viser til at DnB NOR i likhet med blant andre Postbanken og SEB heller ikke satte opp renta etter Norges Banks renteheving i oktober, og at en stigende pengemarkedsrente fører til lavere boliglånsmarginer.

LES: - Renta kan dobles på ett år

- Slett ikke noe reklamestunt

Informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB NOR avviser at dagens ikke-nyhet er et reklamestunt for å få positiv omtale.

- Vi har hatt mange journalister på tråden hver dag siden rentemøtet, så det var riktig å komme med en avklaring nå. Dette har vært en helt reell vurdering og ikke noe reklamestunt, sier Midteide.

Har dere allerede besluttet å sette opp renta etter nyttår?

- Nei, det har vi ikke. Men vi følger nøye med på utviklingen blant annet i pengemarkedsrenta, avslutter Midteide.