- Kveler kystnæringen

- Det er mer lønnsomt å selge taxfree-varer og selge drinker, enn å fiske, sier Høyres fiskeripolitiske talsmann. Han mener regjeringen bidrar til fraflytting i fiskeri-områdene.

Sjark på land
Foto: Atle Markeng / NRK

Ivar Kristiansen (H) frykter at fiskerinæringen ikke har rygg til å bære neste års statsbudsjett.

- Både fiskeri- og statsministeren lovet i valgkampen at det snart skulle komme en løsning på NOx-avgiften, slik at pengene skulle føres tilbake til sponsing av mer miljøvennlige motorer og andre tiltak. Det ser jeg ingen ting til, sier han.

- Utslippene fortsetter

Fiskerinæringen betaler årlig til sammen rundt 600 millioner kroner i NOx-avgift, og hadde håpet at disse pengene kunne gå inn i et fond for å forbedre teknologi slik at utslippene kan reduseres.

- Nå går bare en tidel tilbake til nettopp det. Dermed fortsetter også utslippene, sier Kristiansen.

Høyre er også misfornøyde med at det ikke blir skattelette for fiskere. Partiet ønsker å øke fiskefradraget fra 80.000 til 150.000 kroner i året. Men det legger ikke regjeringen opp til.

- Fiskerinæringen rekrutterer i samme marked som offshore, men har ikke den samme skattefriheten. Dessuten øker både CO2-avgift og oljeprisen. Avgiftsmessig står fiskerinæringen overfor beintøffe vilkår, sier Kristiansen.