- Regjeringen er arrogante

Regjeringen regner med økt arbeidsledighet, men får kritikk for ikke å gjøre nok.

Jan Tore Sanner

Finanspolitiske talsmann i Høyre, Jan Tore Sanner

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

I sine nye prognoser regner regjeringen med at arbeidsledigheten vil nå 3,75 prosent av arbeidsstyrken i år, og opp imot 4,75 prosent neste år. Det vil si rundt 120.000 ledige, noe opposisjonen reagerer på.

Les: - Vi handler kraftigst av alle

Arogant regjering

– Regjeringen opptrer arrogant overfor alle som slåss for å redde arbeidsplasser, sier Høyres finanspolitiske talsmann i Høyre, Jan Tore Sanner.

Høyre er uenig med regjeringen i hvilke tiltak som bør settes inn for å få ned arbeidsledigheten. Høyre foreslår lavere arbeidsgiveravgift, mer bedriftsintern opplæring og mer penger til høyere utdanning og forskning, mens regjeringen la frem en tiltakspakke for arbeid tidligere i år, en pakke de ønsker å utvide.

I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen 1000 nye plasser i gjennomsnitt, som kommer i tillegg til de 6000 plassene i tiltakspakken.

– Flere tiltaksplasser, mer penger til Innovasjon Norge og styrking av kommunesektoren er de viktigste grepene i det reviderte nasjonalbudsjettet. Med dette følger regjeringen opp kampen mot ledigheten, sier leder av finanskomiteen, Reidar Sandal fra Arbeiderpartiet i en kommentar.

Dette imponerer ikke høyre som mener dette ikke er egnet for å stoppe veksten i arbeidsledigheten.

- Det er ingen land i verden som bekjemper finanskrisen like godt som Norge, sa Halvorsen på dagens pressekonferanse.

Video nsps_upload_2009_5_15_10_58_3_819.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: – Arbeidsmarkedet har en betydelig svakere utvikling

Innholdsløst budsjett

Ulf Leirstein

Finanspolitisk talemann Ulf Leirstein (Frp).

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Også Fremskrittspartiet benytter anledningen til å kritiserer regjeringen, og kaller det innholdsløst.

– De grepene som gjøres er hovedsakelig tekniske justeringer som ikke har noen betydning for landets fremtid. Slik jeg leser regjeringens forslag, er det umulig å konkludere med noe annet enn at Kristin Halvorsen ser seg ferdig med finanskrisen, sier Finanspolitisk talemann Ulf Leirstein i Frp.

– Regjeringen bruker ikke mulighetene som finanskrisen gir oss til å satse på fremtiden. Verken i form av å legge mer til rette for vekst i små og mellomstore bedrifter eller skattelette til folk flest, sier han.