Hopp til innhold

- Pinlig lav lønn

Kun 1 av 20 nyutdannete fysioterapeuter ønsker å bli ansatt i kommunene. Minstelønn på 280.000 kroner, som mange kommuner betaler, er årsaken, ifølge Fysioterapiforbundet.

Fysioterapeut
Foto: Scanpix / SCANPIX

Dette går frem av en ny undersøkelse blant fysioterapeuter som ble ferdige med turnus sommeren 2007. Det er første gang en slik undersøkelse er gjennomført.

Ikke overrasket

Forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund Eilin Ekeland er ikke overrasket over resultatet av undersøkelsen og mener årsaken til at få ønsker seg til arbeidsplasser i kommunal regi, er en for lav lønn.

- Det er pinlig å si til våre medlemmer hva som er minstelønnen deres, som er på 280.000 kroner. Jeg skjønner at mange studenter tenker at dette går det ikke an å betale studielånet med, sier Ekeland til nrknyheter.no.

Hun peker på at det er skremmende mange i kommunene som velger å gi minstelønn til fysioterapeutene og er ikke i tvil om hva som må gjøres.

- Det må et betydelig lønnsløft til. En begynnerlønn på under 300.000 kroner er uakseptabel når man har fire års utdannelse. Det er mange spennende arbeidsoppgaver i kommunene, men det er lønnen som gjør at så mange kvier seg for å være ansatt der.

Privat praksis på topp

Fysioterapeut

Få fysioterapeuter ønsker seg en fremtid som kommunalt ansatte.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

På spørsmål om hvordan de nyutdannete fysioterapeutene ønsker å jobbe i fremtiden, svarer de fleste, 31,5 prosent, at de ønsker å arbeide i privat praksis. På annen plass kommer sykehus med 21 prosent og deretter en kombinasjon av alle alternativer og gruppen "vet ikke".

Kun fem prosent svarer at de ønsker å være ansatt i kommunene.

Ekeland varsler at fysioterapeutenes begynnerlønn blir et viktig tema i vårens tarifforhandlinger.

- Hvis ikke det kommer et lønnsløft, frykter jeg at fysioterapeutene forsvinner fra yrket, eller at de finner private løsninger. Dette vil i så fall gjøre det umulig for kommunene å gi det tilbudet de er pålagt å gi.

- Ikke mye å skryte av

Arne Norum, rådgiver i KS (Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon) er overrasket over det er så lite attraktivt å være kommunalt ansatt blant fysioterapistudentene.

 

Nei, det var ikke mye å skryte av.

Arne Norum i KS om resultatet av fysioterapeut-undersøkelsen

 

- Vi har ikke fått noen meldinger om at det er vanskelig å rekruttere fysioterapeuter i kommunene. Dersom vi skulle få det, er det et ordentlig problem, og da kan man diskutere om det må lokkes med høyere lønn, sier Norum til nrknyheter.no.

Åpner ikke for lønnsløft

Men slik det er nå, åpner han ikke for en lønnsløft fra sentralt hold.

- Lønnen til fysioterapeutene har ikke utviklet seg dårligere enn for andre yrkesgrupper i kommunen. Gjør man noe sentralt for én gruppe i den såkalte høyskoleyrkesgruppen, må man også gjøre det for andre, og det ligger det for mye penger i, sier Norum.

- Dette blir altså et tema først dersom det blir et reelt rekrutteringsproblem.

Det er 116 fysioterapeuter som har svart på undersøkelsen, noe som tilsvarer rundt halvparten av dem som er i målgruppen.