NRK Meny
Normal

- Pensjonsrotet er veldig skadelig

Tidligere finansminister Arne Skauge frykter at rotet med stortingspensjoner kan svekke skattemoralen.

Arne Skauge
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Administrerende direktør i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) og tidligere finansminister for Høyre, mener rotet med stortingspensjoner er skadelig for politikernes omdømme.

- Den er veldig skadelig. Folk flest møter et firkantet regelverk når det gjelder det offentliges økonomistyring, sier han til NRK P2s Politisk kvarter.

Se i nett-tv: - Svekker folks skattemoral

Han sier at det iblant må være firkantede regler når de skal gjelde for et helt land.

- Men man kan da ikke ha sånne unntaksregler for politikere, sier Skauge til NRK.

Seks representanter i søkelyset

Pensjonsutbetalingene til seks tidligere stortingsrepresentanter har fått stor oppmerksomhet.

Ifølge Dagsavisen er det tidligere parlamentarisk leder i Høyre Anders Tallerås som har mottatt ventepensjon i flest år og følgelig kommet opp i over to millioner kroner.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Arbeiderpartiets Erik Dalheim har fått rundt 1,3 millioner, men i likhet med Talleraas og de andre hevder han at det er feil når Riksrevisjonen påstår at utbetalingene er uberettigede.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har allerede betalt tilbake pensjon Riksrevisjonen mener var uberettiget, men han har ikke betalt alt, ifølge revisorene.

- Vanskelig for demokratiet

Skauge er sikker på at all uryddighet på økonomisiden i offentlig forvaltning svekker skattemoralen.

- Ingen behøver å være i tvil om dette, for det har jeg sett ofte. Og når det da gjelder de fremste folkevalgte, som sitter med ansvaret for dette, er det klart at virkningen er dobbel, sier Skauge til NRK.

Han mener dette er med på å sette demokratiet på prøve.

- Virkningen for demokratiet og respekten for politikerene blir også vanskelig. De overordnede etiske linjene som alle i Norge møter i alle sammenhenger, må Stortinget ta inn over seg. Det gjelder også de praktiske tingene, ikke bare politikken de har ansvaret for å utøve, sier han.