NRK Meny
Normal

- Pengebingen er aldri stor nok

Styreleder Kjell Inge Røkke i Aker ASA mener at selskapet er bedre rustet til å takle finanskrisen enn de fleste. I dag fikk han enda mer penger i kassen.

Kjell Inge Røkke
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

I dag tar Kjell Inge Røkke over som styreleder i selskapene Aker Exploration og Aker Biomarine. Fra før har han vervet som styreleder i Aker ASA.

I dag har industrikonsernet Aker holdt åpent hus i Oslo for elever fra videregående skoler, studenter, lærere og pressen. Her fortalte Røkke om hvem som er hans store forbilde .

Ikke bare hyggelig å være synlig

Røkke forteller at det er en blandet opplevelse å nå være mer tilstede i manesjen enn han har vært de siste årene.

- Det er veldig hyggelig å være mer tilstede i bedriftene, men ikke fullt så hyggelig å stå her blant mange journalister, sier Røkke til NRK.

Hva er de største utfordringene nå fremover for Aker?

- Vi er en del av den av den globale økonomien som en stor aktør i Norge, og vi merker utfordringene som alle andre, sier Røkke.

Han mener imidlertid at Akers solide økonomi gir selskapet en langt bedre handlefrihet enn mange andre.

Pengebingen aldri stor nok

- Aker blir rammet av finanskrisen, men vi er bedre rustet til å takle den fordi vi har en god økonomi, og vi kan stille opp med penger til de bedriftene som har livets rett og som vi vil satse på videre, sier Røkke.

Betyr det at pengebingen er stor?

- Pengebingen er aldri stor nok, men vi har en god tilgang på kapital. Vi har penger og nesten ikke lån, og hvis vi vil kan vi også låne penger for å gjøre industrielle grep, sier Røkke til NRK.

Nå er det viktigste for oss å få organisert oss slik vi vil, og det skal konsernsjef Øyvind Eriksen komme tilbake til senere i dag.

Røkke vil ikke gå inn på hvilket av Aker-selskapene som har det tøffest nå.

Du er styreleder i Aker ASA, hva er din hovedprioritering for å sikre arbeidsplasser i Norge og utlandet nå?

- Det er å være enda flinkere til å lytte til hva som foregår i hver enkelt bedrift, og tilpasse oss makrobildet i verden ved å optimalisere driften og tilpasse oss, avslutter Røkke.

Faller kraftig på Oslo Børs

Og pengebingen i Aker ASA er idag blitt enda fullere, etter at det ble kjent at Aker Solutions, hvor staten er inne på eiersiden gjennom Aker Holding, har kjøpt aksjer fra Aker ASA for 1,4 milliarder kroner.

På en dag der Oslo Børs hovedindeks stiger 3,2 prosent rett etter klokken 14, faller Aker Solutions nesten 9 prosent. Aker ASA stiger 0,8 prosent.

Statsminister Jens Stoltenberg sier på en pressekonferanse at det er risiko forbundet med investeringer i alle selskaper der staten er deleier, og han ser ikke at transaksjonene er i strid med det som var gunnlaget da staten gikk inn i selskapet.

Røkke er ikke enig i at Aker nå overfører risiko til staten ved salgene, og viser til at det er to villige parter som har kjøpt og solgt aksjer.