- Ønsker å kjøpe kanadisk gigant

Norsk Hydro skal ha planer om å legge inn bud på verdens tredje største aluminiumsprodusent.

Konsernsjef Eivind Reiten Hydro

Dersom Norsk Hydro og konsernsjef Eivind Reiten overtar Alcan blir selskapet i såfall verdens største aluminiumsprodusent.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Hydro har startet forberedelser til å legge inn et bud på nærmere 200 milliarder norske kroner for selskapet Alcan, skriver den kanadiske avisen The Globe and Mail.

Avisen siterer bankkilder nær Alcan som sier Norsk Hydro ses på som en interessant kjøper av selskapet.

Kommunikasjonsdirektør Cecilie Ditlev-Simonsen i Norsk Hydro sier overfor NRK at hun ikke vil kommentere denne saken.

Maktkamp

Innen 2020 venter eksperter at verdens forbruk av aluminium vil være fordoblet, spesielt på grunn av sterk vekst i Asia.

Det har den siste tiden skjedd en opprustning innen aluminiumsindustrien for å ta lederposisjonen. Verdens nest største produsent, Alcoa, la i begynnelsen av mai inn et bud på Alcan.

Hydro er verdens fjerde største i aluminiumssammenheng - og ville altså etter et slikt oppkjøp bli verdens største.

I dag er det russiske Rusal som er størst.

Tror ikke på ryktene

Bjørn Inge Tønnessen i DnB NOR Markets tror ikke det er så mye hold i ryktene.

- Jeg tror det er litt å ta i å tro at Hydro er den mest åpenbare kjøperen eller konkurrenten til Alcoa, som har lagt inn budpå Alcan. Det finnes andre som Rio Tintio og anglo-amerikanske BHP Hilton som er gruveselskapet som kanskje er større konkurrenter, sier Tønnesen.

Konkurrerende tilbud

- Hvorfor oppstår slike rykter?

- Et selskap er jo satt i spill når noen har bydd og det ikke har akseptert. Prisen fra Alcan er høyere enn budet fra Alcoa, da ser markedet på hvem andre som kan komme med konkurrerende tilbud og da ser en på andre aluminiumselskaper, sier Tønnesen.

- Kommer slike rykter uten at det er noe som helst hold i dem?

- Ja, det kan komme rykter uten at det er noen hold i dem, men en ser på hele bildet og spør seg hvem som kan tenkes å komme med et bud, sier Tønnesen.